ЕС с важни новини за веригите супермаркети и промоциите | ||||||
| ||||||
131 кг храна на европейски жител се изхвърля всяка година, съобщава ЕС. Това струва на потребителите пари, води до прекомерни въглеродни емисии и пилее енергията, горивото и водата, използвани в производството на храните, уточнява Investor.bg. Проект за европейска директива, който трябва да бъде предложен от Европейската комисия на 5 юли и видян от Ройтерс, ще постави обвързваща цел всяка страна членка на ЕС да намали общото количество изхвърляна храна в магазините, ресторантите и домакинствата си с 30% на човек от населението до края на 2030 г. спрямо нивата през 2020 г. Страните ще трябва да намалят изхвърляните храни и при процеса на обработка и производство с 10% до 2030 г. спрямо нивата през 2020 г., става ясно от проекта, който може да се промени преди да бъде публикуван. Комисията е отказала коментар. Страните членки на ЕС ще трябва да договорят окончателната директива с Европейския парламент. Те също така ще трябва да изработят мерки за стимулиране на компании и потребители да постигнат целите. Това може да включва правила за ограничаване на промоциите в магазините, които насърчават прекомерното купуване на храна, която в крайна сметка се изхвърля, стимули за фермери и магазини да даряват излишна продукция на обществени кухни и придобивки за предлагане на "грозни“ или дефектни плодове и зеленчуци на пазара. Домакинствата са отговорни за малко над половината от изхвърляните храни в Европа. Отделно Брюксел работи по по-ясна система за етикетиране на сроковете за "най-добро преди“ и "използвай до“, за да се предотврати възможността потребителите да изхвърлят храна, която все още е годна за ядене. |