Отпадните води на Сарафово вече няма да се изливат директно в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 13:08 / 22.06.2010Коментари ()826
© Burgas24.bg
Община Бургас приключи изпълнението на проекта "Разширение на ВиК и ел. мрежи в кв. Сарафово, КПС с трафопост". Изградена е канално-помпена станция, в която постъпват отпадните води от канализационната мрежа на жилищния квартал. Чрез тласкател с дължина 5600 м. те се отвеждат в Пречиствателна станция за отпадни води - гр. Поморие.

Реализираният проект има изключително важно значение, както за жителите на Сарафово, така и за подобряване на екологичната обстановка в Бургаския залив. Досега канализацията на квартала се изливаше чрез дълбоководно заустване директно в Черно море и силно замърсяваше района.

Обектът е на обща стойност 2 474 200 лв. Строителството стартира преди няколко години. Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ отпусна на Община Бургас безвъзмездна помощ в размер на 500 000 лв. Проектът беше подкрепен и с около 700 000 лв. целево финансиране от републиканския бюджет. Останалите средства бяха осигурени от общинската хазна.

През 2010 г. приключиха всички строително-монтажни работи. В момента се провеждат 72-часови проби за изправността на системата. Подготвени са всички документи, необходими на държавната приемателна комисия. Предстои издаване на разрешение за ползване и въвеждане на обекта в редовна експлоатация.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otpadnite-vodi-na-Sarafovo-veche-nyama-da-se-izlivat-direktno-v-Cherno-more-172335
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.