Изтича срокът за подаване на декларации за нежилищни имоти в Общината
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 17.06.2010Коментари ()2769
© Burgas24.bg
Със Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси (обн. ДВ бр. 95 от 01.12.2009 г., в сила от 01.01.2010 г., с изключение на §5, който влиза в сила от 01.01.2011 г.) се вмени задължение за ръководителите и представляващите на предприятия, които са собственици, ползватели или концесионери на нежилищни недвижими имоти, подаването на декларации по чл. 14 от с.з. в срок до 30.06.2010 г.

Досега предприятията, за притежаваните нежилищни недвижими имоти, подаваха само декларации по чл. 17 от закона, в които посочваха отчетната стойност на имота. За предприятията това беше данъчната основа, върху която се начисляваха данък върху недвижимите имоти и такса Битови отпадъци. Допълнителните разпоредби на цитирания закон дават определение за отчетна стойност - стойността при счетоводно завеждане на актива или обезценената/преоценената стойност на актива, когато е извършена оценка след първоначалното му счетоводно завеждане. Това е счетоводно понятие, което може да бъде променяно чрез извършване на преоценки. Среща се недобросъвестно използване от предприятията на възможността за преоценки и дори трикратно намаляване на отчетната стойност през годината, а това води до намаляване на задълженията за данък и такса. Има предприятия в които преоценки не са извършвани регулярно и в съответствие с пазарните цени на имотите, поради което отчетните стойности са нереално ниски. Тези фактори доведоха до промяна в основата за облагане на нежилищните имоти на предприятия - "по-високата между отчетната стойност на имота и данъчната му оценка, определена в съответствие с нормите на Приложение №2 от закона". Тази разпоредба влиза в сила от 01.01.2011 г. поради необходимостта от технологично време за прием и обработка на подаваните от предприятията декларации по чл. 14 от ЗМДТ. Законодателят е установил срок за подаване на тези декларации за всички придобити или ползвани преди датата на влизане на закона в сила (01.01.2010 г.) нежилищни имоти - до 30.06.2010 г. За имоти, придобити след влизане на закона в сила, или правото на ползване за които е учредено след тази дата, се подават както декларация по чл. 17 ал. 1 от ЗМДТ, така и декларация по чл. 14 от ЗМДТ, в двумесечен срок от придобиването или учредяването.

След изтичане на законоустановения срок - 30.06.2010 г., предприятията, които не са подали изискуемите декларации подлежат на санкция. В административнонаказателните разпоредби на Закона за местните данъци и такси е предвидено наказание за юридически лица - имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лв.

За имоти на територията на Община Бургас подаването на декларациите се извършва в Дирекция "Местни приходи от данъци, такси и реклама" на адрес: гр. Бургас, ул. "Александровска" №83, зала 3 "Обслужване данъкоплатци - предприятия" или чрез лицензиран пощенски оператор. Образци на декларациите могат да се получат на същия адрес или да бъдат изтеглени от официалния сайт на Община Бургас, както и от сайта на НАП.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Izticha-srokut-za-podavane-na-deklaracii-za-nezhilishtni-imoti-v-Obshtinata-171233
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.