Мобилни търговци мигрират по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 10:43 / 16.06.2010Коментари ()554
© Burgas24.bg
"Много хубави парфюми давам, кака, френски, за теб на половин цена, че си ми сефтето". Това са най-често срещаните реплики на "мобилните търговци", мигрирали с настъпването на лятото по морето. Картинката може да се види на по-оживените места в града. Алъш-веришът е не само по кьошетата, той е в близост до големи спирки, а и по самите централни улици на Бургас. Стимул на подобни покупко-продажби е и кризата, все пак, колкото по-тънко, толкова по-добре за джоба на клиента.

Само за 5 минути бабата-търговец успя да пласира 2 парфюма. "Марковата" стока излезе на клиентите по 10 лева. Всичко това след ожесточен пазарлък като по учебник, написан от турчин със сергия на "Капалъчарши" в Истанбул. И, разбира се, клиентът беше първият и заради сефтето склони да го "подари" срещу няколко левчета, според продавачката - пет пъти по-ниско от реалната му стойност. Като доказателство всеки от артикулите е налепен с високи цени. А щандът уютно е разположен в шарените торби. Той е разнообразен - от ароматните води, през самобръсначки, с някоя и друга объркана буква в заглавието на етикета, до ластички за коса, фиби и гривни. Не са рядкост и продавачите на цигари, качеството, на които обаче е твърде съмнително, въпреки че са отлични копия, поне външно на оригиналите.

Откъде ли взимат стоката си и сами ли работят мобилните търговци? След кратък разговор с мобилната продавачка става ясно, че тя не е от Бургас. "Аз съм само чирак, леля. За други продавам". А малко по-късно, при по-засиленото любопитство сменя версията, като твърди, че сама си ги продава, а стоката взима от столичния пазар "Илиянци". А истината е някъде там, може би и по средата.

Бизнесът като бабиния кипи усилено до Старата поща, около Трета поликлиника, около МБАЛ и изобщо навсякъде, където има наивни клиенти. От години мургави наши събратя обикалят между блоковете, преметнали димитровградски чанти- сергии и според сезона предлагат ту клинове и баби-гащи, ту ефирни нощнички за хладинка, ту панталони и блузки. Обикновено сред мобилните търговци най-активни са ромите като продавачи. Стоките обаче крият риск за здравето, а евтиното понякога излиза солено. Там никога няма гаранция, нито касова бележка. Те са като фантом, но не в операта, а пред нея и по улиците и кварталите, недосегаеми за данъчните.

Източник: в. "Бургас днес и утре"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Mobilni-turgovci-migrirat-po-moreto-170945
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.