Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с министъра на туризма и креативната икономика на Република Индонезия
Автор: Екип Burgas24.bg 19:28 / 08.06.2023Коментари ()690
©
Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с министъра на туризма и креативната икономика на Република Индонезия Н. Пр. Сандиага Салахудин Уно, който е на посещение в България. В срещата се включи и посланикът на страната Н. Пр. Иуан Богананта, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството и обмена на кадри в туризма. Индонезия е държава, в която 45 млн. души са заети в туризма и креативните индустрии. Имайки богат опит в сектора, държавата разполага с висококвалифицирани кадри, които проявяват интерес към България. По данни на WTTC, през 2022 г. в туризма и свързаните с него отрасли се е формирал БВП на стойност 45.5 млрд. долара, като туризмът е създал и над 11 млн. работни места в Индoнезия. Според прогноза на WTTC делът на туризма в индонезийската икономика се очаква да нарасне от 3,6% до 5,7% в следващите 10 години, а броят на работните места в туризма и свързаните с него отрасли да достигне 16 млн. до 2032 г.

 “Отдаваме голямо значение на развитието на нашите двустранни отношения и за мен е чест да сте тук на първия ми работен ден“, заяви министър Зарица Динкова и подчерта: "Наред с летния туризъм, България се превръща в предпочитана дестинация за ски, културно-исторически, уелнес и СПА туризъм".

“За нас това е исторически ден, тъй като това е първата среща между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и креативната икономика на Индонезия“, заяви гостът. "Най-добрият начин да започнем нашите отношения в туризма е с кулинарно преживяване. Решихме, че България ще бъде нашия кулинарен хъб за Европа", каза министър Сандиага Салахудин Уно, който ще посети в рамките на деня фабрика за производство на индонезийска храна в близост до Пловдив.

В отговор министър Динкова предложи на индонезийската страна в България да гостуват техни кулинарни звезди.

България полага основите на устойчивото развитие на целогодишния туризъм и предлага много конкурентни условия за инвестиции в сектора, подчерта министър Динкова. Страната ни формира една от най-добрите стойности за туристически продукт в сравнение с повечето страни в региона. Това е и причината да привлича все повече туристи, дори от далечни дестинации като Индонезия.

Министър Динкова подчерта, че България е на 3-то място в Европа по културно-исторически артефакти, веднага след Италия и Гърция и втора по биоразнообразие. “Природата е дала на България най-голямото богатство – вълшебните извори на здраве и красота. Интересен факт е, че страната ни е на 2-ро място в Европа след Исландия по термални минерални извори – над 1600. Потенциалът им тепърва ще се развива", подчерта министър Динкова.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ministurut-na-turizma-Zarica-Dinkova-se-sreshtna-s-ministura-na-turizma-i-kreativnata-ikonomika-na-Republika-Indoneziya-1708551
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.