Петя Кияшкина: Херодот е писал за Месембрия
Автор: Екип Burgas24.bg 15:41 / 11.06.2010Коментари ()1366
© Burgas24.bg
Под името "Месембриа" град Несебър се споменава на два пъти в съчинението на бащата на историята Херодот. Древногръцкият историк описва познатия му свят и разказва за всички събития, станали по време на Гръко-персийските войни. Това каза директорът на музея "Старинен Несебър" Петя Кияшкина. Първият път името Месембрия се среща във връзка с похода на персийския цар Дарий срещу древните скити, които са обитавали днешна южна Украйна и южна Русия.

Някои историци датират този поход в 519 г. пр. Хр., а други - в 512 г. пр. Хр. Това споменаване се приема като начало на съществуването на Месамбрия и се прави заключението, че градът-държава е организиран от древногръцки колонисти от град Мегара в края на VІ век пр. Хр., разказа Кияшкина. Второто споменаване на Месембрия у Херодот е във връзка със събития, станали през 494 г. пр. Хр.

"Това е времето на въстанието на малоазийските гръцки градове срещу персийската зависимост. Потушавайки бунта, персите прогонили голяма част от гражданите на Калхедон и Бизантион, разположени съответно на малоазийския и европейския бряг на Босфора. Прогонените жители отишли "дълбоко в Понта" (Черно море) по израза на Херодот и се заселили в Месембрия. Херодот изписва името на града на йонийско-атически диалект "Месембрия" докато самите негови граждани го произнасяли на дорийски диалект "Месамбрия".

По-късни древногръцки автори като Страбон изрично отбелязват, че градът носи името на легендарния тракийски цар Мелсас и към него се добавя тракийската дума за град "бриа". Същата информация се среща и в надгробната епиграма на Юлия, изписана върху релеф, открит в околностите на днешното село Ахелой. Стихът от епиграмата гласи "Месамбрия ми е родина - от Мелсас и бриа", разказа още директорът на музея "Старинен Несебър".

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Petya-Kiyashkina-Herodot-e-pisal-za-Mesembriya-169986
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.