И цените на месото и колбасите тръгнаха нагоре, какво вещаят производители и търговци | ||||||
| ||||||
Разликата в цените на щанда вече се усеща от потребителите в месарските магазини. През последните два месеца всички видове месо струват с лев-два по-скъпо. Така например вратните пържоли, чиито цени се движеха между 9 и 12 лв. – вече струват над 14 лв. В същото време заради по-високите разходи – животновъдите отчитат спад в производството: като при свинете е най-голям: с над 26 % за една последната година. Така в момента у нас се произвежда едва 40 % от месото, което консумират българските потребители. С колко повече ще плащаме за свинско, телешко и пилешко през следващите месеци? Всеки продукт, който Катя Иванова, купува за трапезата през последната година, е с нова, по-висока цена. От списъка й с храни единствено свинското е без ръст на касата. И често дори салатата излизала по-скъпо от килограм пържоли, пресмята Катя. "Аз основно купувам сирена, кашкавали – там 200 % е качването на цената – май има повече мисъл да се купува месо отколкото млечни продукти", споделя тя. Досега! След поредния седмичен пазар открива разлика в цените на щанда и при месото. "Има ръст – като навсякъде: при всички храни: аз поне 50 % виждам увеличение при пилешкото и поне 50 % при свинското месо", смята Катя. "През февруари се усети ръстът при месото: и цената, която вдигнахме беше 1-1.30 лв./кг: котлетите вървят 13.75 лв.; плешката – 13.45; вратните – без кост – около 16 лв., примерно свински врат с кост – сега 13.45, м.г. беше 12.10 лв./кг. , котлет – 12.80 е сега – м.г. – беше 10.90-11.10 лв.", подчерта Александра Попова – търговец. Така на фона на сезонните плодове и зеленчуци, които дори вече леко започнаха да поевтиняват, със закъснение от повече от половин година, нагоре тръгнаха и цените на месото. И тепърва ще набират скорост, казват и производители, и търговци. За да проверим с колко поскъпва месото: тръгваме по веригата: от фермите – през преработвателните фабрики – до щанда. Досега свинското успяваше да задържи цената си заради свръх предлагането на свине в Европа – след като Китай затвори пазара си за внос заради африканската чума, обясняват производителите. "Износът на ЕС за Китай беше прекратен и съответно на ЕС пазар остана голямо количество свине, което трябваше да бъде реализирано, което доведе до драстично намаляване на цената на животните. Това повлия на големия спад на цените и последните 2-3 години тези цени бяха доста ниски", отбеляза Димитър Михайлов – Асоциация на свиневъдите в България. Така въпреки огромната инфлация при храните, свинското успява да задържи цените си, обясняват от комисията, която следи пазара на едро. "Китай се отдръпна от пазара, в момента възстановява собственото си производство – и като липсва такъв голям потребител – се наблюдава това, което виждаме сега – и точно 3-годишната криза, когато всичко растеше – свинското месо беше единственият продукт, който не промени цената си", обясни Владимир Иванов – Комисия по стоковите борси и тържища. По-високите разходи за свиневъдите в Европа през последната година – бързо променят пазара. А с това – и цените, казват от бранша. За да им излезе сметката – повечето производители значително намаляват броя на отглежданите животни. Което бързо намали предлагането и дори доведе до недостиг на суровина в някои европейски държави. И докато производството във фермите – намалява, разходите за изхранването и отглеждането на животните – растат, пресмятат свиневъдите. Така живите свине на нашия пазар през първото тримесечие на годината са поскъпнали с 57 % спрямо година по-рано. Ръстът бързо се усеща и по веригата. Само за година цената на трупното месо се е повишила с над 50 %. И в момента кг живо тегло струва между 3.30 и 3.40 лв., докато към края на м.г. се продаваше между 2.60 и 2.80. Със същия процент поскъпва и говеждото. Ръст има не само при свинското: а и при телешкото и пилешкото, показва проверка в търговската мрежа. Поскъпването започва още във фермата: за първото тримесечие изкупната цена на говедата и телетата се е повишила с 18 %, а на бройлерите – с над 31 %. Птицевъдите също отчитат по-високи разходи. Заради по-високите разходи, производството в птицефермите също намалява. Натиск върху цените оказала и инфлуенцата при птиците, обясняват от бранша. Така българското месо, което достига до щанда е все по-малко, отчитат производителите. Най-вече ударът се усеща в преработвателните предприятия – при производството на колбаси. Ръстът по веригата бързо достига и до витрините на месарските магазини. "Процентното увеличение при цената за последна половин година може би доближава до 50% на всички продукти , защото първоначалният продукт естествено е угоените свине - от там нататък добиваме всички други продукти от животното: трупно месо, разфасовка, месопреработка , колбаси и т.н.", разяснява Венцислав Славов от Асоциация на индустриалното свиневъдство. Според някои свиневъди обаче – ръстът на щанда в някои магазини е надценен. И предупреждават за некоректни практики на пазара. От Комисията, която следи пазара на едро, също не виждат реални причини за драстичен ръст при свинското. Поскъпването при пържолите и колбасите обаче ще продължи, категорични са и търговците, и производителите. А ефектът от поскъпването вече се вижда и на щанда. |
Още по темата: | общо новини по темата: 376 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница |