Над 1900 първолаци се очакват на есен в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:14 / 09.06.2010Коментари ()947
© Burgas24.bg
По прогнозни данни се очаква първолаците на есен да са над 1900, каза  зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Броят им е на база на завършващите тази година деца в задължителните групи по предучилищна подготовка в училищата и детските градини на Бургас, но всяка година има деца, които идват в града от други региони. През приключилата вече учебна година броят на първолаците е бил 1820, а през 2008/ 2009 година - 1780 деца, така че има тенденция за повишаване на броя на първокласниците в град Бургас.

"Няма проблем при разкриването на нови паралелки. Училищата са с достатъчен сграден капацитет и като материална база. В зависимост от броя на децата те получават и финансиране за новоразкритите работни места за педагози, така че ще се справим с увеличения брой деца, постъпващи в първи клас", каза зам. кметът по образование към Община Бургас.

Ананиева припомни, че по проект на министерство на образованието е проведено проучване с директорите на учебните заведения от гледна точка на това каква е тяхната материална база и за заявено желание от страна на родителите децата им да бъдат на целодневна организация на учебния процес. След като приключи проучването и данните бъдат обобщени ще се коментира и финансирането на това целодневно обучение. Йорданка Ананиева каза, че по- голямата част от бургаските училища ще имат възможност да предоставят такава целодневна форма на обучение на първолаците и да им осигурят топъл обяд, защото в повечето има училищни столове. Там където няма осигурено столово хранене, поради липса на материална база, ще бъде осигурена възможност храната да се доставя от кухня-майка в друго учебно заведение, допълни Ананиева.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nad-1900-purvolaci-se-ochakvat-na-esen-v-Burgas-169393
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.