Вековните дървета в Странджа с паспорти
Автор: Екип Burgas24.bg 17:59 / 04.06.2010Коментари ()499
© Burgas24.bg
100 от вековните дървета на Странджа ще имат паспорти, съобщи инж. Динко Грудов - ст. експерт по изграждане на туристическа инфраструктура в ПП "Странджа". Дейностите по паспортизацията на дълговечните дървесни видове са част от проекта „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията на Природен парк „Странджа по ОП „Околна среда" 2007-2013 г. Той предвижда и създаване на банка за семенно и вегетативно размножаване на застрашените 11 растения на територията на парка.

В паспортите на избраните дървета, разположени равномерно в западната част на парка, ще има информация за приблизителната възраст, здравословното състояние на вида и наличие на интересни форми, образования, хралупи и ако са местообитания на насекоми и птици. Данните ще бъдат изписани на информационните табла пред всяко едно дърво. С ограда и кът за отдих ще бъдат 60 от живите великани. Всички те са на възраст повече от 200 години и диаметър на ствола около 1.60 м.

В момента най- старото дърво в Странджа е дъб-благун на около 1000 години. Благунът заедно с странджанския дъб, цера и по-рядко срещания космат дъб, на по няколкостотин години, са основните видове в елитната класация на дърветата с паспорти в Странджа. Сред тях са и представители на източния бук, габър и ясен.

„Избрани са най-представителните дървета, които са в района на туристическите маршрути. Целта е да се обърне внимание на тези видове, които да бъдат оформени като туристическа атракция и по този начин ще се демонстрира една по-добра екологична култура", коментира Динко Грудов.

Източник: Дарик



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Vekovnite-durveta-v-Strandzha-s-pasporti-168248
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.