Д-р Георги Стефанов: От есента в Бургас ще се извършват всички съдови операции
Автор: Екип Burgas24.bg 12:01 / 04.06.2010Коментари ()10590
© Burgas24.bg
Д-р Георги Стефанов е главен асистент в Медицински университет - Варна, близо 20 години е преподавал на студенти. Специалист е по обща и съдова хирургия. Член е на Американското ангиографско дружество и на Европейското съдово дружество. Има над 40 научни публикации.

- Д-р Стефанов, защо избрахте Бургас и какви са ви амбициите на новото поприще?

- Промених местоживеенето и работата си, заради МБАЛ „Дева Мария", където предстои откриването на ново Отделение по съдова хирургия. Във Варна бях организатор и създател на подобно отделение в Болница „Света Марина". Получих покана от собствениците да изградим и тук един съвременен модерен център, от какъвто Бургас и районът се нуждаят.

Не беше трудно да взема това решение, тъй като искам да работя по специалността си и да правя това, което съм правил цял живот - съдова хирургия. Бургас досега беше настрани от тази медицина.

- На какъв етап е подготовката за новото отделение?

- Започнахме с амбулаторни прегледи и доплерови изследвания със специален доплеров апарат. Искам да подчертая, че развитието на съдовата хирургия е невъзможно без съвременна дуплекссонграфия и ангиография. Ето защо е закупен и монтиран и ангиограф. С него ще работи екип от София по оцветяване, контрастиране на всички съдове, включително на коронарните, мозъчните и на артериите на долните крайници.

През есента се надяваме да бъде сключен договорът със Здравната каса и да можем да поемаме всички клинични пътеки, които до този момент не са разработвани въобще в Бургас.

Това означава да се правят всички съдови операции на артериите и на вените, т.е. всякакви остри запушвания, наречени емболии или тромбози ще могат да бъдат оперирани своевременно.

Всички хронично запушващи се артерии, които болните усещат като болки в крайниците и не могат да вървят, появяват се впоследствие трудно зарастващи рани, микрози, гангрени, особено при болните от диабет - всички те се нуждаят от ангиографска диагностика, а не да се работи единствено върху раната. Защото проблемът понякога е чисто артериален - има запушени артерии и трябва да се работи върху тях.

Ние ще можем да извършваме всякакви манипулации, свързани с подобряване на кръвоснабдяването, в това число байпаси на аортата, на тазовите, бедрените, подколянните артерии и това понякога е единствената алтернатива на ампутацията.

Виждам, че този модел на работа все още не е изграден в Бургас и амбицията ни е двойно по-голяма ние да го направим.

Атеросклерозата представлява постепенно стесняване на кръвоносните съдове и образуването на плаки, което често довежда до тромбоза. Тя често означава смърт за крайника. Изведнъж притокът на кръв се прекратява. Тази артерия трябва да се отпуши и да се извърши байпас.

Най-често засяга долните крайници, коронарните басейни, които хранят сърцето и мозъчните съдове. И затова болните, които имат една от тези исхемични болести - на сърцето или мозъка, много често имат и запушване на артериите на долните крайници.
Затова съществува сърдечната, но и съдовата хирургия, която да поема усложненията по отношение на атеросклерозата извън сърцето.

От септември ще можем да работим по цялата съдова хирургия в обем за всички съдове. Ще привлечем за целта още колеги за бъдещото отделение по съдова хирургия и ще покрием пълния обем на заболеваемост на венозната и на артериалната система на болните - тя се лекува или медикаментозно, или оперативно, или с вкарване на лекарства вътре в тях или с лазер, който също предстои да бъде закупен до два месеца - за лазерна аплация на вените при оперативно лечение на по-тежките случаи.

Дори варикозни язви, които са в резултат на прекарани някога тромбофлибити или дълбока венозна тромбоза се лекуват медикаментозно. Или - няма съдово заболяване, което да не можем да лекуваме, но просто трябва малко търпение.

Сега сме в доста трескава подготовка на инструментариум, кадри и покриване на всички изисквания на здравната каса.

- Как ще се справите през лятото, когато се очакват високи температури и бум на инфаркти и инсулти?

- До края на юни ще можем да започнем голямата съдова хирургия с ангиограф, но и на този етап правим по-малки операции.

Обект на съдовата хирургия са екстракраниалните съдове - артериите, които се намират в областта на шията. Много често при тях се получават плаки. Болните чувстват болка. А първият сигнал за запушване или предстоящо запушване на артериите на мозъка е замайване, залитане, инсулт. Хората трябва да идват навреме за агиография и операции - да им слагаме стендове за разширяване на артериите и за предпазване от инсулт. Това е функцията на съдовата хирургия. Това са съвременните методи. В Отделението по кардиология това е въведено, ние искаме да го разработим във всички останали сфери - за всички органи.

- В Бургас има и много болни на диализа, те каква помощ могат да получат?

- Много болни на диализа се нуждаят от съдова хирургия, а досега такава, както отбелязах, в Бургас нямаше. Всички болни, които са закачени на апарат за диализа, се нуждаят от траен съдов достъп - от операция между една артерия и вена така, че вената да бъде многократно използваема.

В Бургас дори артерио-венозни фисули не се правят, а болните се нуждаят от поставянето на специални катетъри и постоянни катализатори, за да могат да живеят и три пъти в седмицата да бъдат на хемодиализа. Иначе няма да бъдат диализирани.

Да не говорим за диабетно болните и всички атеросклеротици, които се нуждаят от активната намеса на съдов хирург.

С амбицията на собствениците и финансирането от тяхна страна вече работим, за да бъде и това реализирано в Бургас.

- Какъв екип от специалисти ще ви помага?

- Вярвам, че до септември ще успеем да организираме цялото отделение и да получим одобрение от Здравната каса. Ще ни трябват още поне двама колеги, с които да разработим цялата хирургия и да поставим началото на един истински съвременен и модерен съдов център в Бургас. Бургас се нуждае от него. Сега идват колеги от София, преглеждат и си заминават, но болните остават.

Центърът ще обслужва освен Бургас, цяла Югоизточна България до Стара Загора и Пловдив. Районът е много голям, населението е многобройно. В Ямбол работи един колега, който сам трудно би могъл да се справи за Ямбол и Сливен. Тук също така идват и много туристи, което прави този съдов център още по-необходим.

- Дотогава на какво могат да разчитат болните?

- Дотогава в Медицински център „Света София" в центъра на Бургас правим прегледи, доплерови изследвания, първична диагностика, скрининг на заболяванията и насочване за агиография и оперативна работа, която впоследствие ще бъде осъществявана в Многопрофилна болница „Дева Мария" във Ветрен.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/D-r-Georgi-Stefanov-Ot-esenta-v-Burgas-shte-se-izvurshvat-vsichki-sudovi-operacii-168098
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.