Български астрономи кръстиха астероид на наша астроложка в знак на протест
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 04.06.2010Коментари ()756
©
Комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз (Харвард, САЩ) одобри предложението на български астрономи и кръсти откритият от тях през 2009г. астероид 225 232 на името Красимира Кирчева - наша астроложка и дипломиран инженер, работещ за обединяване на научния и религиозен светоглед. Кратка биографична справка за българката е публикувана и в специализираната страницата на NASA.

Учените от обсерватория „Звездно Общество IAU A79", които до момента кръщават откритите си астероиди само на национални герои, заявяват, че тяхното предложение е и в знак на протест против провежданата от години политика спрямо българката наука и в частност предстоящото закриване на националната ни астрономическа обсерватория „Рожен". По този начин те се надяват да привлекат и вниманието на чуждестранните медии към безизходното положение, в което е изпаднала в голямата си част нашата научната общност. От друга страна, обаче астрономите от IAU А79 подкрепят правителствените реформи и призовават да бъдат отстранени виновниците за настоящата криза, което да може да даде реален ход на реформите в БАН и българската наука като цяло. По повод протестите от последните седмици, мнението на младия колектив е, че реформите на науката у нас и в частност на астрономията могат да бъдат реализирани, ако започнат да се правят от хора, които не са обременени с настоящите ръководни структури.    

От 2005г. насам астрономите от IAU A79, с ръководител д-р Филип Фратев са открили 45 астероида един, от които носи името на Апостола на свободата В. Левски, а за други два в края на юли ще бъдат одобрени имената на Христо Ботев и Хан Аспарух. Въпреки липсата на финансиране от страна на държавата, астрономите от българската обсерватория A79 заедно със словенките си колеги са лидер на Балканите и поставят България из между 10-те водещи нации в света за тази област на науката през последните години. 


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Bulgarski-astronomi-krustiha-asteroid-na-nasha-astrolozhka-v-znak-na-protest-168076
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.