Магдалена Карастоянова: Специалистите по хипотерапия в страната са много малко
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 03.06.2010Коментари ()1457
© Burgas24.bg
Специалистите по хипотерапия в страната са много малко, каза Магдалена Карастоянова, директор на общинското предприятие „Обреден комплекс", което стопанисва Конната база в Бургас. По нейните думи в Конната база се е провеждал тримесечен курс на обучение за децата от Дневния център „Св. Николай Чудотворец", но лечението изисква по-специална подготовка на този, който води терапията. За заниманията по лечебна езда са необходими специалисти по хипотерапия.

„В момента терапевта, с които работихме не е на наше разположение и не предлагаме лечение на деца. Малко са специалистите с рехабилитационна подготовка по лечебна езда", коментира Карастоянова. По нейните думи е рисковано треньор без необходимата подготовка да работи с деца с увреждания. „Ако се предяви желание от определена група деца или дадена организация отново могат да се провежда терапия", допълни Карастоянова.

На 6 юни в неделя Конна база - Бургас организира заедно с клуба по конен спорт „Хан Крум"-Бургас турнир за най-малките почитатели на конния спорт. Състезанието за малчуганите ще започне от 10.00 часа в Конна база Парк „Езеро". „Инициатори са майките на децата, които преминаха курс по конна езда в базата", допълни Карастоянова. Децата ще бъдат разделени в две възрастови групи до осем години и над 10 години. На-малките ще демонстрират своите умения при преминаване на малки препятствия. „По-големите деца, които тренират при нас ще прескачат препятствия. Всички участници ще бъдат наградени с розетки и грамоти", допълни Карастоянова.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Magdalena-Karastoyanova-Specialistite-po-hipoterapiya-v-stranata-sa-mnogo-malko-167762
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.