Новият зоопарк ще е в близост до "Меден рудник"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:38 / 02.06.2010Коментари ()6055
© Burgas24.bg
Една от основните задачи на общия устройствен план на Бургас е създаването на единна зелена система, с паркове, и места за спорт и туризъм, каза главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

„Няколко са основните зони, които са залегнали в проекта като такива. Парк „Отманлий" се съхранява като лесопарк, със специална структура с ограничителен начин на ползване. В съществуващата структура, която е застроена т.нар. зона хижи се запазва като зона за отдих и курортни дейности, така че с един последващ устройствен план ние смятаме, че ще имаме възможност да внесем допълнителни съоръжения за отдих и спорт на населението, защото това е крайградски парк.

Паркове има предвидени във всяка структурна единица, която разбира ще ги доразвие с подробните си устройствени планове. Северно са предвижданията северно от „Меден рудник" и „Горно езерово" , тъй като комплексът се е развивал изключително като градска спалня с много наситени жилищни структури без озеленяване и без парк. Комплексът няма парк. Опитахме се да направим няколко междублокови пространства, които да поемат тази функция, но това е недостатъчно, населението е много голямо, а тези структури не могат да задоволят нуждите и не отговарят на изискванията.

В територията, която споменах са предвидени терени за спорт и отдих, които са контактни на езерото „Вая" и те могат да предложат възможности за изграждане на спортни бази за гребни и плувни спортове в обвръзка с една зелена територия в тил т. нар. лесопарк "Капчето", който предлага една добра възможност за отдих. Не на последно място е предвидена една територия за новия зоопарк на град Бургас, който ще е върху територия общинска собственост" , каза арх. Илиева.

Тя допълни ,че идеята е била всички тези зони за отдих да са на общинска територия за да не се налагат отчуждителни процедури или влизане в акционерни дружества, което би затруднило изпълнението им.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Noviyat-zoopark-shte-e-v-blizost-do-Meden-rudnik-167636
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.