Васил е започнал трудоемка, но печеливша работа: Цената е около 20 лв. на грам или 20 000 лв. на килограм | ||||||
| ||||||
Васил Чиков не бил впечатлен от високата цена, когато започнал да отглежда шафран. Искал да посади нещо в наследствените земи, но то да не е традиционно. Най-екзотичен и интересен му се сторил шафранът. "Не бяхме сигурни какво ще се получи и какво ще изникне от земята. С вълнение започнахме да очакваме първата реколта", казва Васил. Сега семейството отглежда културата на площ от десет декара. Оказва се трудоемко, защото ценните цветчета се берат на ръка. Цените на подправката на световните пазари са високи, дори има дефицит. У нас е по-евтино и се продава трудно. "Цената, която циркулира в социалните мрежи, е около 20 лв. на грам или 20 000 лв. на килограм. Като производители ние не сме постигали такива цени", посочи Васил. Затова семейството му започнало да влага шафрана в козметични продукти. |