"Морски струни" звънят за 11-и път в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 10:27 / 28.05.2010Коментари ()653
© Burgas24.bg
Несебър за единадесети път ще събере днес бардове от цялата страна. Над 50 поети с китара ще участват в двудневната национална творческа среща "Морски струни", съобщи за „Компас" несебърският поет Иван Ненков. Авторът на „Ах, морето" заедно със съпругата си Живка и литераторът Златин Чаушев организират фестивала с подкрепата на Община- Несебър.

След откриването на фестивала в петък на сцената ще излязат дебютантите. Концертът им „Но кой си ти, приятелю зад грифа?" е с начален час 18 часа. Руски песни в изпълнение на български бардове ще може да чуем в „65 г. от По-бе-да-та...". С бард класика "Дъртото знае 2 и 200..." (песни на протеста) завършва програмата на първата фестивална вечер.

По традиция в събота вечер ще се проведе конкурс за най-добра нова авторска песен на морска тематика "Ти, Аз и Морето". Ще се състои и концерт на открито - на площад "Месамбрия" в стария град.

Самостоятелни рецитали, прожекции на документални филми, представяне на новите книги на Данчо Йорданов, Пинче-то и Гриша Трифонов - това са само част от събитията, включени във фестивалната програма. В събота ще бъде представен и албумът на Бойко Георгиев. В събота може да видите и Премиера без далавера „Тук Някъде Отвъд" с участието на Иван Ненков.

Очаква се и тази година на сцената да излязат Майк Блейк от Ливърпул и Frank McLord от Дуисбург. В залата на комплекс "Арсенал", където се провежда фестивалът, могат да се видят и бургаските брадове Светлана и Атанас Стоянови, Христо Граматиков, Емил Ангелов, Невен Кидеров, Димитър Таралежков, Надежда и Георги Георгиеви.

За първи път в историята на фестивала в 10-ото юбилейно издание на „Морски струни" дебютанти спечелиха конкурса за песен. „Смъртта на морето" на Даниела Пенева и Румен Спасов се наложи миналата година с малка преднина над останалите парчета в конкурсната програма. Наградата за цялостен принос пък спечели популярният поет, композитор и певец Пламен Ставрев.

Източник: в. "Компас"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Morski-struni-zvunyat-za-11-i-put-v-Nesebur-166210
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.