Съдийските имоти в Приморско са подкуп, твърдят прокурори
Автор: Екип Burgas24.bg 11:30 / 27.05.2010Коментари ()1166
© Burgas24.bg
Петимата висши магистрати, уредили роднини с апетитни имоти в Приморско, ще бъдат разследвани за подкуп. А в цялата страна тръгват проверки на общински имоти, дадени за строеж на частни лица, съобщи вчера зам. главният прокурор Валери Първанов.

Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов от Върховния административен съд, шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов ще бъдат разследвани от Софийската градска прокуратура.

Аферата "Приморско" започна след публикации в пресата. Те станали повод на 12 април 2010 г. по заповед на главния прокурор Борис Велчев да започне проверка.

Преписката била възложена на прокурора Димитър Вълчев. Той поискал от апелативната прокуратура в Бургас и полицията да проверят дали в Приморско е била адресно регистрирана дъщерята на Урумов Деница, на какъв адрес и за какъв период от време.

От полицията докладвали за ситуацията на 21 април. Паралелно с това прокурор Вълчев бил командирован на място за 2 дни. На 26 април той предложил проверката да продължи, защото кметът на Приморско и тамошните прокурори подали сигнали, че освен Урумова право на строеж било дадено и на други роднини на висши магистрати.

Вълчев сочел още, че заради десетки случаи на неправомерно преотстъпено право на строеж в Бургас било образувано досъдебно производство още през 2008 г. На 27 април прокурор

Вълчев помолил да го сменят с друг прокурор, защото бил близък с част от проверяваните магистрати. Така разследването поела прокурор Каролина Хлебарова от ВКП.

Тя веднага изискала от колегите си в Бургас подробна справка какво става със спряното дело.

"Прокурор Величка Костова от Бургаската окръжна прокуратура не е имала никакво основание да го спре. В постановлението си написала, че не може да открие Урумова, която също е магистрат. Не го е обявявала официално за издирване", обясни Първанов.

Така делото било възобновено.

През май Хлебарова била командирована в Приморско. Тя изискала молбите от Ваня Генкова, Елка Икономова, Деница Урумова и Ана Пенгезова до кмета на Приморско, с които им е дадено право на строеж. Така било установено, че те не са живели на посочените адреси и са подали молбите, преди да бъдат адресно регистрирани в Приморско.

Материалите били пратени и на Районната прокуратура в Царево.

Оказало се, че преди това зам. районният прокурор Катя Евтимова отказала да разследва документни измами. Когато получила обаче новите материали, тя отменила постановлението си и образувала дело.

Във ВКП смятат, че близките на магистратите не са имали право да кандидатстват за право на строеж. Те били без адресна регистрация там поне от 5 г., както изисква законът. Комисията към общината не проверила и подадените от тях данни.

На 18 май 2010 г. Първанов изискал от председателя на Върховния административен съд копия от постановените решения на ВАС от 1 януари 2004 до 1 януари 2008 г., по които община Приморско е била страна. Те се оказали около 150. Станало ясно, че и тримата магистрати от ВАС са се произнасяли по дела на община Приморско.

Според шефа на етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев обаче по-голяма част от жалбите на общината не били уважени.

"Техните роднини по права линия са получили неправомерно облага. Материалите съдържат данни за подкупи. Затова разследването ще бъде дадено на компетентната да разследва магистрати Софийска градска прокуратура", обясни заместникът на Борис Велчев.

Той допълни, че данните засега не са достатъчни за повдигане на обвинения. Според Първанов може да се говори за подкуп, независимо че правата на строеж са дадени не на магистратите, а на техни близки. Той призна, че към този момент няма доказателства магистратите да са знаели за намеренията на роднините си.

Според него Пенгезов също ще бъде разследван за подкуп, независимо че е бил шеф на Военноапелативния съд, а не административен съдия.

"Не можех да знам за Приморско, колегите си подават съответните декларации пред Сметната палата, децата им не са включени в кръга на имоти", каза Валери Първанов. "Районният прокурор на Царево също подал молба да строи, но не му било разрешено", обясни Първанов.

В същото време вчера стана ясно, че инспекторатът към ВСС проверява прокурорите, прекратили разследванията за съдийските имоти в Приморско.

Образуваните през 2008 г. общо 4 досъдебни производства за документна измама и престъпления по служба в Царево и Бургас са прекратени през ноември 2009 г.

Въпреки че върху документите стои подписът на бившия кмет Димитър Димитров, делата за длъжностни престъпления са срещу неизвестен извършител.

В понеделник ВСС ще изслуша Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, Веселин Пенгезов и Йордан Иванов.

Според ВСС повечето от 222-та акта на общината в полза на "крайно нуждаещите се" са нищожни, тъй като са подписани след 2004 г., когато кметовете вече нямат право да отстъпват право на строеж.

"Около 400 са остъпените права на строеж, повечето са на местри хора", каза Лиляна Димова, кмет ана община Приморско пред Би Ти Ви (виж карето на стр. 2-а).

"През ноември 2004 г. Законът за общинската собственост бе променен и новите разпоредби забраняват на кметовете да отстъпват право на строеж. Това право се дава на общинските съвети", уточни шефът на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев.

Имотите могат да се отнемат по всяко време, тъй като искът за нищожност няма давност. "Не е ясно защо кметът на града Димова не е искала разваляне на сделките досега, а е уведомила само прокуратурата", обясни той. По друг начин стои въпросът с онези, които са получили право на строеж преди влизане в сила на новия закон. Между тях са и дъщерята на Панайот Генков и майката на Андрей Икономов. Според юристи актовете на кмета в тяхна полза могат да бъдат атакувани в съда като унищожаеми, но давностният срок от 5 г. е изтекъл.

"Хората от Приморско, на чиито адреси са се регистрирали повечето от "крайно нуждаещите се", за да навъртят 5-годишно жителство, са заявили, че не ги познават и никога не са ги виждали.

Единствено дъщерята на Генков се появявала от време на време", заяви Цонев.

Етичната комисия на ВСС още умува на какво основание да наложи наказания на четиримата действащи магистрати.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 42
05.03.2012 »
01.12.2011 »
12.09.2011 »
03.05.2011 »
02.05.2011 »
30.03.2011 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Sudiiskite-imoti-v-Primorsko-sa-podkup-tvurdyat-prokurori-165922
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.