Купуваме мобилна лаборатория за мерене на качеството на въздуха
Автор: Екип Burgas24.bg 12:56 / 26.05.2010Коментари ()813
© Burgas24.bg
От септември месец Бургас ще разполага с мобилна лаборатория за мерене качеството на атмосферния въздух, каза  Атанаска Николова, заместник-кмет на Община Бургас с ресор екология и евроинтеграция. Тя даде началото на двудневен обучителен семинар „Мониторинг и управление на качеството на въздуха" в Бургас.

„В момента е подготвена тръжната документация за закупуване на лабораторията. Тя се съгласува от управляващия орган на програмата по проекта „Мобилна станция за интегрирано управление и мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Община Бургас". Надявам се другия месец да бъде обявена процедурата и успешно да приключи в рамките на два месеца. Може би септември месец ние ще разполагаме с тази мобилна лаборатория", категорична бе Николова.

След закупуването й, в рамките на проекта, е предвидено и практическо обучение на хората, които ще оперират лабораторията. Община Бургас е поела ангажимент да наеме двама служители, които да изпълняват функциите за мониторинг на качеството на въздуха. „Те ще бъдат специално обучени от нашите норвежки партньори до края на годината се надявам да имаме една работеща станция", поясни заместник - кметът.

„Това, което очакваме от този проект е съвместно с нашите норвежки партньори да разработим и система за мониторинг на качеството на въздуха. Ще направим и следващата стъпка да информираме гражданите. Предвижда се разработването на многоактивна система за информирането на гражданите в реално време за състоянието и качеството на въздуха в града, за основните замърсители", допълни Николова.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kupuvame-mobilna-laboratoriya-za-merene-na-kachestvoto-na-vuzduha-165676
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.