Тази година козунаците ще ни излязат "солено" | ||||||
| ||||||
"На пазара може да се намери козунак на цена между 2 и 60 лева. Масовият обаче струва между 3 и 5 лева", поясни тя и допълни, че в някои сайтове се предлагат козунаци и на цена от 100 лева. Цената на традиционния за великденската трапеза сладък хляб се определя основно от неговите съставки. "Ако освен брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и допълнителни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, толкова по-висока става неговата цена", коментира Кукушева, според която ниската цена на козунака не означава непременно, че качеството му не е добро. "В никакъв случай евтиният козунак не означава, че е по-некачествен. Това означава, че той не съдържа допълнителни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто", допълни още тя. Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите ѝ, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар. В последните години все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите са направили видео уроци в Youtube, в които показват различни рецепти за козунаци. |
Още по темата: | общо новини по темата: 181 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница |