Бъдещ драматург спечели наградата "Море"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:08 / 13.05.2010Коментари ()1134
Ясен Василев спечели Голямата награда на Националния литературен конкурс „Море" с цикъла стихове „Името на зрящия". Това стана известно на официалното отчитане на резултатите във вторник, в деня на светите братя Кирил и Методий.

Ясен е на 21 години от София, учи в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов", специалност „Драматургия". Петдесет години след като именно в Бургас младите и даващи заявка за сериозно творчество поети Иван Радоев, Иван Пейчев, Иван Теофилов, Илия Волен, Валери Петров, Христо Фотев разчупват каноните и създават новата българска драматургия, един млад поет хвърли пак в Бургас ръкавица на пишещите и като поет, и като бъдещ драматург.

Ясен Василев получи статуетката на конкурса „Море", грамота, парична награда и книги, а неговата бъдеща авторска книга ще носи знака на Издателска къща „Знаци" като неин издател.

Първа награда за поезия остава в Бургас, печели я Анамария Дончева Коева на 16 г. Втора награда е за Светлана Георгиева Няголова на 18 г. от Силистра. Третата награда отиде при Емилия Миткова Найденова на 17 г. от София.

Поощрения в категория поезия получиха Милена Митева Николова на 25 г. от гр. Сливен и Антония Методиева Петкова на 22 г. от гр. Монтана, в момента студентка в Ковънтри - Великобритания.

За есе първа награда не бе присъдена, втора награда бе дадена на Мирела Владимирова Занева на 18 г. от София за „Приказка за морските звезди". Третата награда получи Кристиян Стоянов Георгиев на 18 г. от Костинброд. Поощрения в категория есе получиха още Катерина Костадинова Костадинова на 18 г. от Айтос и Гюрсен Зияфетова Хасанова - 17 год. от с. Смирненски, обл. Русе.

Всички наградени получиха грамоти, парични и предметни награди, осигурени от читалище „Св. св. Кирил и Методий", както и книги от продукцията на Издателска къща „Знаци". Собствениците на книжарница „Божич" семейство Божкови връчиха своя награда на Анамария Коева - първо място в категория поезия.

Конкурсът се провежда за осма поредна година, а от три години той е национален и под надслова „Море". Негов организатор е читалище „Св. св. Кирил и Методий", което тази година отбелязва 25 години от създаването си.

Журито в състав: Паруш Парушев - писател, поет и редактор, Калина Тельянова - поет и преводач, Росен Друмев - поет и Стефан Диомов - композитор, трябваше да оцени общо 175 творби на автори от цялата страна и на такива, които живеят извън пределите на страната.
Стиховете „Песен за морето" на Светлана Николова и „Танц на живота" на Ива-Розалин Петрова бяха изборът на маестро Диомов за евентуални бъдещи песни.

Вокалните изпълнения на студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров", клуб "Сезони" и участието на децата от литературно студио „Златни перца", както и пълната с много съпричастни към събитието млади творци и вече утвърдени имена от писателските среди на Бургас зала, издигнаха нивото на морския конкурс и му придадоха особена атмосфера.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Budesht-dramaturg-specheli-nagradata-More-162657
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.