БЧК награждава доброволци за празника си
Автор: Екип Burgas24.bg 08:05 / 05.05.2010Коментари ()512
© Burgas24.bg
На 8 май по традиция дружествата на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят отбелязват като свой празник рождената дата на създателя на тази дълбоко хуманна идея Анри Дюнан /1828 г./, швейцарски общественик и носител на Нобелова награда за мир за 1901 г., инициатор за основаването на Международния комитет на Червения кръст през 1863 г.

И тази година Областният съвет на БЧК-Бургас ще награди свои изтъкнати доброволци, дългогодишни кръводарители и членове със специалните отличия в системата на Червения кръст по повод Международния ден на червения кръст. Тържеството ще се проведе днес от 11.00 часа в зала „Компас" на Интерхотел "България".

Насилието, бедността, недостигът на храна, недостатъчните здравни грижи, неадекватният достъп до вода и канализация и нарастващата човешка уязвимост са сред многобройните предизвикателства пред хората, живеещи в градовете и другите гъстонаселени райони в целия свят. В същото време, градският начин на живот предоставя и огромни възможности и може да бъде двигател за социално включване, израз на култура, многообразие и икономически растеж.

За първи път в историята, повече от половината население на света живее в градски райони, като през 2030 г. се предвижда градското население да нарасне до повече от 60%. Очаква се градовете в развиващите се страни да представляват 95% от градския растеж през следващите две десетилетия.

Червеният кръст и Червеният полумесец отбелязва 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, като фокусира вниманието върху предизвикателствата и възможностите, които ни дава урбанизацията.

"Неотдавнашното опустошение в Хаити ни напомня за въздействието, което бедствията могат да окажат върху гъстонаселените райони, " каза Тадатеру Коное, Президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК). "и за нашия ангажимент да работим с общностите, местните власти и другите местни партньори, за да подобряваме здравните грижи, водата и канализацията, да изграждаме ефективни системи за ранно предизвестие и ранно действие, и да осигуряваме убежища, устойчиви на земетресения, които ще ни помогнат да спасяваме човешкия живот при бъдещи бедствия."

"Много градове са пряко засегнати от въоръжени конфликти и други ситуации на насилие," каза Йакоб Келленбергер, Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). "Помислете за Могадишу, Багдад или Кабул - но също и за Рио де Жанейро или Найроби - те са примери за ситуации, които причиняват жестоко човешко страдание. Дори в някои от градовете, в които не бушува война, насилието е достигнало безпрецедентни мащаби. Няма да се учудя ако в бъдеще все по-често ни се налага да вършим хуманитарната си дейност в градове, засегнати от множество видове насилие, различни от въоръжен конфликт."

По целия свят Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец работят с градските ръководители и гражданското общество, за да се борят с градските предизвикателства, преодолявайки техните първопричини. Техните действия са съсредоточени в насърчаване на многообразието и противопоставяне на дискриминацията. Те полагат усилия, за да осигурят прилични социални услуги, както и адекватни мерки за защита, превантивни здравни грижи, образование и намаляване на риска от бедствия. Доброволците на Червения кръст и Червения полумесец са центърът на усилията на Движението за укрепване на градските общности.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец повтаря своя глобален апел за действие, обявен на 8 май 2009 г.: Светът е наш. Ти си на ход. Това усилие ни напомня, че всички ние имаме своя роля, която трябва да изиграем, за да направим света около нас по-добър. Всеки един от нас може да даде своя принос, като се ангажира с положително действие в нашите общности. Каним всички хора по света да споделят своите истории на промяна на www.ourworld-yourmove.org.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/BChK-nagrazhdava-dobrovolci-za-praznika-si-160891
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.