Няма регистрирани просещи деца от български произход в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 03.05.2010Коментари ()840
© Burgas24.bg
Няма регистрирани просещи деца от български произход в Бургас, каза   директорът на Центъра за работа с деца на улицата в града Таня Колева. Тя обясни, че децата, които просят са предимно от ромски произход. По думите й основа причина за просията е бедността и липсата на финансови средства, като според нея в просията тези хора виждат лесен начин за изкарване на прехраната на многодетните семейства.

Най-често родителите са тези, които подтикват децата да просят. Колева обясни, че просията се засилва особено през летния сезон, когато е и бумът на туристите в Бургас. Тя допълни, че най-често просещи деца могат да бъдат забелязани в района на църквите, а конкретно в Бургас най-много са те на централния площад „Тройката", както и по двете централни улици „Александровска" и „Богориди".

Колева призова хората да не дават пари на тези деца, защото по този начин се стимулира просията и проблемът се задълбочава. От началото на годината специалистите от Центъра за работа с деца на улицата в Бургас са работили с общо 11 деца. През 2005 година техният брой е 8, а през 2006, 2007 и 2008 година съответно техният брой е 11, 18 и 16.

„Това са деца, хванати са при съвместни акции на полицията и центъра за работа с деца на улицата, както и отдел „Закрила на детето". След като са хванати три пъти, полицията може да предприеме различни действия- майките могат да бъдат наказани чрез пробация, лишаване от свобода, като мярката за лишаване от свобода много рядко се прилага", посочи Колева.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nyama-registrirani-proseshti-deca-ot-bulgarski-proizhod-v-Burgas-160574
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.