Върховният административен съд откри нередности в решение на ОбС
Автор: Екип Burgas24.bg 11:55 / 12.04.2010Коментари ()637
© Burgas24.bg
Бъдещата наредба на община Бургас за рекламната и информационната дейност трябва да бъде съобразена с решенията и мотивите на Върховния административен съд, това смята председателят на сдружението на малкия и среден бизнес Николай Димитров. Той каза, че с последното решение на Върховния административен съд /ВАС/ от осми април всъщност се доказва тяхната теза, че части от наредбата противоречат на закона.

Такива са и мотивите на съда, който отменя няколко члена от общинската наредба в частта й за преместваемите обекти. Един от отменените текстове е за ограничаване местоположението на преместваемите обекти, които продават промишлени стоки. Според ВАС това ограничава конкуренцията между търговците.

В други случаи мотивът на съда е за ограничаване на свободната стопанска инициатива. Председателят на сдружението Николай Димитров посочи, че вече е представил предложенията за подмяна на сдружението заедно с мотивите на съда на юристите на общината, които изработват новата наредба, но допълни, че ще ги изпрати и на председателят на Общинският съвет, органа, който ще трябва да гласува отново наредбата.

"Това са не само наши предложения, а и мотиви на съда. Смятам, че в този случай е редно от общината да се съобразят с нашите предложения и да напишат една правилна наредба, която да създаде точни и ясни правила сред търговците. Да има ред в процедурите по кандидатстване, в издаването на разрешения" , каза Димитров.

ВАС излезе с две решения относно наредбата на Община Бургас за рекламна дейност и за преместваемите обекти. Първото решение напълно отменя Наредбата, а второто преди дни намира пороци в някои от членовете. Това двойствено решение според ръководството на общината им дава възможност за атакуване на съдебния акт, с който е отменена цялата наредба. От общината съобщиха ,че паралелно с това се изготвят различни варианти, които да залегнат в новата наредба, но едновременно с това да запазят общия й дух. Местната власт ще предложи решение, което да опази обществения интерес и да е съобразено с предложенията на заинтересованите страни.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vurhovniyat-administrativen-sud-otkri-nerednosti-v-reshenie-na-ObS-155518
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.