Кръвната ни група подсказва каква е подходящата за нас диета | ||||||
| ||||||
Първият, който предлага при избора на подходяща система за хранене да се изучава кръвта, е американският натуропат Питър Д’Адамо. Той твърди, че всяка кръвна група на човека носи в себе си генетична информация за типа и начините на хранене на неговите далечни роднини. Ако човек се храни не с това, с което са се хранили неговите предци, кръвта встъпва в конфликт с "чуждата" храна и това води до натрупване на "боклук" в организма, което на свой ред ред води до пробои в имунната и храносмилателната системи. По мнението на Д’Адамо, причината се крие в лецитините, които се съдържат в храната.Всеки лецитин може да предизвика аглютинация, която става причина за увеличаване на килограмите и развитие на редица болести. В съответствие с препоръките на Питър Д’Адамо, "ловците", които имат най-древната І кръвна група (О), трябва да употребяват повече количество животински белтъчини (месо, риба, морски продукти), а от хляба, макароните и млечните продукти е най-добре да се откажат. На "земеделците" от ІІ кръвна група (А) се препоръчва да наблягат на растителните белтъчини, да употребяват плодове, зърнени храни и да избягват животински белтъчини, тоест да се придържат към вегетарианството. За хората с ІІІ кръвна група (В) са подходящи млечните продукти, риба, ленено масло, зелени зеленчуци. ІV група (АВ) е най-младата. Тя се е появила в резултат на "кръвосмешението" на втора и трета. Препоръчително за "новите хора" е да употребяват обезмаслени млека и продукти, овче месо, а също така зеленчуци и плодове. Мненията на диетолозите за храненето в съответствие с кръвната група са диаметрално противоположни: едни твърдят, че подобна диета е крайно ефекстивна и безопасна, други предполагат, че теорията на Питър Д’Адамо, макар и оригинална, няма научна обосновка. Кръвта се дели на четири групи в зависимост от наличието на антигените Аи В. Но го има още и антигенът Rh, който дава други разновидности. Това кара някои специалисти да оборват теорията на Д’Адамо, която отчита само системата АВО. Най-логичният въпрос, който е далече от медицината е защо милиони хора, хранещи се с вредни от гледна точка на Д’Адамо продукти не изпитват симптомите на описаната от него аглютинация (т.е. слепване на еритроцитите)? Група 0 Почти всички плодове с изключение на къпиновия и на портокаловия сок, риба, червено месо. Рибеното масло, сусамовата и царевичната мазнина са противопоказни. От ядките - орехи и тиквено семе, бадеми, лешници, сусам, тахан и слънчоглед. Непозволени: кашу, фъстъци, шам фъстък, бразилски орехи. От бобовите храни - всичко, без лещата. Нито една храна от зърнените не е подходяща за хората от Кръвна група 0. Разрешава се само по малко ориз и овесени ядки. От зеленчуците трябва да се избягват люцерната, зелето и карфиола, печурките и маслините, а картофите и царевицата са забранени. Могат да се приемат доста видове подправки, но да се избягват канела, индийско орехче, черен и бял пипер, ванилия. Никакъв оцет, дори и ябълков! Подходящите билки са глухарче, сминдух, джинджифил, хмел, липа, магданоз, мента, шипка и сарсапила. Да се избягват напълно люцерна, алое, корени от репей, подбел, царевична коса, ехинацея, тинтява, червена детелина, ревен, сена, овчарска торбичка, жълт кантарион, листа от ягоди. Могат да пият газирана вода, бира и вино, но трябва да изключат кафето, концентрираните напитки, черния чай, кока-колата, грузинския и китайския чай. Трябва да се избягват витамините А, Е и С, поради по-специфичната обмяна на хората с кръвна група 0. Ако взимат упорито витамин С, те кървят! Подходящи са динамичните упражнения, релаксиращите не действат. Група А Хората от тази кръвна група са единствените, които с времето могат да станат вегетарианци. Всички останали трябва да консумират подходящия за кръвната група тип месо. От плодовете могат да ядат всичко, което расте на територията на съответния географски пояс. С изключение на лимона и на грейпфрута, трябва да избягват всички други тропически плодове. Мляко, яйца, пшеничени продукти и почти всички видове ядки могат да консумират свободно. Могат да консумират и по малко риба, но е противопоказано да приемат прясно мляко и сладолед. От зеленчуците не трябва да ядат чушки, картофи и домати. Всички други видове зеленчуци са добри за тях. От хранителните добавки са добри антиоксидантите витамини като витамин С, Е. Могат да приемат и витамини от група В,калций и желязо. Не трябва да вземат самостоятелно витамин А! Подходящите билки са глог, ехинацея, клинавиче, лайка, валериана, бял трън, жълт кантарион. Полезни са пробиотиците с млечнокисели бактерии в тях. Подходящи упражнения – релаксиращи от типа йога. Група В От соковете - зелев, гроздов, от ананас. Да се избягва доматен сок. Плодове, може да се консумират спокойно както българските, така и всички вносни плодове. От бобовите растения не може да се яде единствено леща. От зеленчуците не трябва да се консумират домати и репички. Като хранителна добавка е добре да се поемат по 400-600 мг калций дневно - главно от зелените листни зеленчуци, от зърнените храни, от кафявия ориз и от бобовите растения. Много добър за хората от кръвна група В е сладкият корен, но той трябва да се взема под лекарско наблюдение! Той изчиства черния дроб и жлъчните пътища, има антивирусна насоченост, действа добре на стомашните язви и регулира кръвната захар. Добри билки са също така гинко билоба и сибирският женшен. Гинко билоба подобрява циркулацията на кръвта в мозъка и в сърцето. Женшенът пък е общотонизиращ. Да се избягват билките - алое, подбел, царевична коса, сминдух, тинтява, хмел, липа, червена детелина, невен, сена, овчарска торбичка. Два типа подходящи упражнения: малко релаксиращи и малко тонизиращи. Група АВ На хората от тази група е позволено да пият всякакви сокове, без портокаловия. Като хранителни добавки могат да употребяват в ниски дози витамин С - до 250 мг дневно, цинк и селен. Морските храни като хек, сьомга, охлюви им действат чудесно, но са им противопоказни змиорки, жабешки бутчета, маринована херинга, стриди, скариди и пушена риба. От растителните масла трябва да се избягват царевично, слънчогледово и сусамено олио. От ядките понасят и са им полезни до 50 г дневно кестени, фъстъци, орехи, кашу, бадеми, но трябва да избягват лешник, тиквено семе, сусам, тахан и слънчоглед. 0т зърнените храни добри са просо, овесени ядки и кафяв ориз, до 1 филийка пшеничен хляб. Трябва да избягват царевицата. Подходящи зеленчуци: люцернови зародиши, броколи, карфиол, целина, краставици, листа от глухарче, чесън, магданоз, зеле, моркови, джинджифил, хрян, праз, маруля, диви гъби, бамя, маслини, лук, картофи, тикви, тиквички, домати и репи. Противопоказни са: люти чушки, черни маслини, пиперки. От бобовите растения хората от кръвна група АВ могат да ядат спокойно леща, зелен грах и зелен фасул. Не трябва да консумират черен боб и нахут. От месото може да се яде по малко агнешко, заешко, пуешко /без мазнини/, а така също черен дроб и фазани. Не може да се консумира бекон, телешко, пиле - причиняват тромбози и инсулти. Добрите подправки са къри, хрян, магданоз, майонеза, горчица, куркума, сминдух, червен лют пипер. Да се избягва анасон, бадемова есенция, черен и бял пипер, кетчупи и туршии. Полезни напитки, но в малки количества - зелен китайски чай, кафе, газирана вода, бира, вино. Не трябва да се пият концентрати (всички видове), черен чай, кола и други газирани напитки. Подходящи билки са глог, ехинацея, клинавиче, лайка и валериан, бял трън и чай от ананас. Физическите упражнения трябва да бъдат в едно направление - релаксиращи като йога. |