Бургас остана без кардиоболница
Автор: Екип Burgas24.bg 09:58 / 19.03.2010Коментари ()2189
© Burgas24.bg
Бургас остана без кардиологична болница, а стотици хора с инфаркт ходят до Ямбол за лечение. Преди близо две години бе взето решение на общинския съвет третият етаж на бившата Трета поликлиника, сега ДКЦ- II да стане модерна кардиология, която да лекува инфарктите така, както го правят в Ямбол и Варна. Идеята за новото специализирано заведение бе широко рекламирана от администрацията, проведе се и конкурс. Месеци след това болницата я няма, а процедурата за отдаване на етажа е затънала в съдебни битки и чиновнически спънки. Линейки от Ямбол редовно прескачат до Бургас за пациенти, въпреки че не си прави реклама и лечебното заведение отдавна е известно сред болните с кардиопроблеми в региона.

Решението за започване на процедура за отдаване под наем е взето на 27 март 2008 година. Идеята е да се отдаде чрез търг за десет години третият етаж на бившата Трета поликлиника за създаване на "Специализирана болница за активно лечение по предоставяне на специализирана кардиологична болнична помощ". Изискванията към кандидатите-участници в конкурса съгласно решението на Общинския съвет са освен да разполагат с международнопризнати специалисти, трябва да осигурят 24-часово дежурство и модерна апаратура, да направят ремонт на онкологичния диспансер и приземния етаж на сградата на ДКЦ-ІІ. Конкурсът е обявен в три вестника.

На 11 юни 2008-ма е първото заседание на комисията, избрана да го проведе. Тя се оглавява от зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, д-р Галина Милева (която тогава бе общински съветник и шеф на комисията по здравеопазване), Снежина Маджарова, Деян Стойков, Семир Амубелих, Дина Димитрова, Златина Георгиева - директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване при община Бургас" и д-р Илка Баева. Три са постъпилите оферти: от "Български кардиологичен институт" АД, "Специализирана болница за активно лечение по кардиология" ЕАД - София и "Специализирана болница за активно лечение по кардиология Бургас" ЕАД.

След отварянето на офертите обаче общинският съветник Семир Абумелих (който притежава две лечебни заведения) настоява процедурата да се прекрати, тъй като според него не е огласена достатъчно добре, става ясно от протокола на заседанието. Комисията отхвърля направеното предложение с мотив, че редът за разгласяване е определен в решението на Общинския съвет и то е проведено по правилата. Абумелих напуска залата и комисията продължава работата без него, като допуска до участие всички кандидати. Пет дни по-късно комисията се събира отново, тогава се разглеждат офертите на трите фирми.

Показателите, по които се оценяват кандидатите, включват няколко основни параметъра-наемна месечна цена, инвестиции в самата болница и в ремонт на Онкодиспансера и на приземния етаж. „Български кардиологичен институт"- София предлага месечна наемна цена 8 000 лева, „Специализираната болница за активно лечение по кардиология"- Бургас предлага наем 14 000 лева с ДДС, а Специализираната болница за активно лечение по кардилогия София 39 000 лева. Трите лечебни заведения изготвят съответно и следните предложения за инвестиции в бъдещата специализирана болница- 5 059 107 лева е офертата на първото, вторият кандидат е с предложение за 3030000, третият - 3000000, сочи протоколът от заседанието на комисията. След разглеждането на офертите тя е констатирала обаче, че кандидатите дават ниски цени за реконструкция на Онкодиспансера-от 123 лева до 10 000 лева и те са неадакватни. Участниците не са удостоверили опита си в създаването на подобно лечебно заведение, а икономическото им състояние не доказва, че могат да направят всички тези инвестиции в лечебното заведение. Комисията предлага на управителя на ДКЦ-II д-р Илка Баева да отстрани участниците и да прекрати конкурса. От трите фирми обаче изразяват становище, че не е в правомощията на комисията да прекрати процедурата.

"Тя е натоварена с решение на Общинския съвет да проведе конкурса, а не да прекратява процедурата. Би могъл да я прекрати само Общинският съвет", казва адвокат Ивайло Боев, член на Софийската адвокатска колегия. От името на участниците в процедурата той изпраща становището си до община Бургас, в което твърди, че избраната комисия би трябвало да проведе конкурса, а не да го прекрати, тъй като е натоварена за това от Общинския съвет. Той не е упълномощавал комисията да прекрати процедурата, защото това би нарушило както правата на участниците, така и на съветниците, защото де факто излиза така, че комисията превишава правомощията, гласувани й от съвета. Трите фирми завеждат и дело в Административен съд -Бургас, с което оспорват правото на управителя на ДКЦ-то да спре процедурата.

Делата стигат до Върховния административен съд. ВАС се произнася в тяхна полза, като връща делото в Административен съд - Бургас. След близо две години Административният съд излиза с решение, че е в правомощията на Общинския съвет да реши правилно ли е прекратена процедурата и връща решението в него. Общината трябва да заплати разноските по делото, които са 800 лева. Илка Баева обаче отново обжалва, което означава още минимум две години съдебни дела.

"Проваленият конкурс за отдаване под наем на третия етаж на ДКЦ-ІІ Бургас от управителя на лечебното заведение д-р Илка Баева и осуетените с това нейно действие, или по-точно бездействие, добри намерения на Българския кардиологичен институт оставиха гражданите на Бургас без специализирана болница по кардиология. Нека с вашата подкрепа възобновим проекта на Българския кардиологичен институт и да изградим така необходимата за града специализирана болница, която ще допринесе за намаляване на смъртността в областта, за повишаване качеството и продължителността на живота на гражданите на община Бургас, като им осигури най-модерното европейско лечение на острия инфаркт на миокарда. Готови сме в Бургас да приложим своя опит, да инвестираме средства, да пренесем знания и осигурим дългосрочно присъствие на най-добрите инвазивни екипи от Чехия, Италия и Франция, насърчени от колегите ни от Американското и Европейско дружество по кардиология", се казва в писмо на проф. Младен Григоров от Български кардиологичен институт до кмета на Бургас Димитър Николов и до зам.-кмета д-р Лорис Мануелян, изпратено още на 15 януари м.г. Той обяснява, че не е нужно хората да пътуват из цялата страна, щом в Бургас ще имат на разположение достъп до 24-часова специализирана кардиологична помощ, техника и чуждестранни специалисти.

Въпреки множествата писма обаче бургазлии продължават да нямат болница по инвазивна кардиология, която би спестила „златния час" за спасение на сърцата им.

Странно мълчи и Общинският съвет и не взема отношение защо не е обявена нова процедура или не се произнесе по проведения конкурс.

Вчера управителят на ДКЦ- II д-р Илка Баева заяви, че това е само в неговите правомощия и допълни, че всеки има право да подава жалби. "Въпросът е юридически" , заяви тя по повод заведените от фирмите дела, че не е в нейните правомощия да прекрати конкурса.

„Конкурсът не се провали, комисията, назначена от Общински съвет, е преценила, че нито една от подадените оферти не отговаря на критериите и не излъчва победител. Поради тази причина няма избор и класиран кандидат. На този етап по тези критерии няма решение", каза още тя.

Източник: в. "Черноморски фар"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-ostana-bez-kardiobolnica-150112
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.