До 5 април внасят възражения по режима на защитените зони
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 17.03.2010Коментари ()586
До 5 април е срока, в който могат да се внасят възражения по режима на защитените зони, каза Детелина Иванова главен експерт защитени територии и защитени зони в РИОСВ Бургас. Днес пред заинтересованите страни представен проекта за обявяване на защитена зона "Мандра - Пода".

Защитената зона е разположена в землищата на с. Димчево, бургаските квартали Крайморие и Меден Рудник и на територията на селата Константиново и Твърдица. Защитената местност също така заема част от населени места на общините Камено, Средец и Созопол.

Териториите, които влизат там трябва да спазват определен режим като например да не се изгражда вятърни генератори за производство не електроенергия, а само за собствени нужди. Да не се залесяват пасища ливади и мери, и превръщането им в обработваеми земи и трайни насъждения.

По време на срещата присъстващите отбелязоха наличие на известен парадокс - влизат обработваеми земи, които обаче не могат да се обработват. В списъка не е регламентирано какво означава изграждането ветрогенератори за собствени нужди. Детелина Иванова посочи, че именно затова е този срок до 5 април, в който могат да се внесат възражение или предложения, но само и единствено що се отнася до режима на зоните, но не и до дяхната територия, която вече е определена с рещение на Министерски съвет през 2007г.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Do-5-april-vnasyat-vuzrazheniya-po-rezhima-na-zashtitenite-zoni-149556
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.