Нова методика за подобряване на образованието въвеждат в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:49 / 16.03.2010Коментари ()367
©
В обстановка на сътрудничество и конструктивен диалог протече работната среща на директорите на детските градини и училищата на територията на община Несебър. Форумът бе организиран от началника на Отдел „Образование" към общината Яна Христова. В него участваха г-н Николай Димитров - кмет на община Несебър, г-жа Ели Кирилова - заместник-кмет по „Образование, култура и международно сътрудничество", както и директорите на учебните заведения на територията на общината.

Във встъпителното слово, с което се обърна към ръководителите на общинските учебни заведения, г-н Димитров подчерта, че образованието е сред основните приоритети в политиката на община Несебър и увери присъстващите, че общината е партньор и опора на педагогическата колегия в усилията за осигуряването на модерно и съвременно образование за децата на община Несебър. Актуални въпроси и теми, свързани с различни аспекти на дейността на учебните заведения, ангажираха вниманието на участниците в срещата. Директорите направиха анализ и размениха мнения по въпроси, свързани с документацията на учебните заведения, социалното партньорство и колективното трудово договаряне, безопасността и опазване здравето и живота на децата и учениците, организацията на приема на деца и ученици в детските и учебни заведения на територията на общината, ролята на директорите като мениджъри на учебните заведения, възможностите за осигуряване на собствени приходи на учебните заведения, необходимостта от по-широко присъствие на дейността и постиженията на учебните заведения в публичното пространство и разширяване на връзките с медиите, родителите и цялата общественост - основен социален коректив, както подчерта г-жа Кирилова.

На срещата бе обсъден и въпросът за интегрираното обучение на деца и ученици със специални образователни потребности и хронични заболявания. По тази тема всички присъстващи взеха единодушно решение на следващата сесия на Общински съвет да бъде внесена докладна записка, в която таксата за детски градини за тези деца да отпадне.

Всички директори се обединиха и около идеята на територията на община Несебър да останат да учат колкото може повече деца, които да не търсят училища в съседни по-големите градове за завършване на образованието си, а да останат в Несебър, където ще получат също толкова добра подготовка и необходимите знания. В тази насока, община Несебър планува да направи още профилирани паралелки в СОУ „Любен Каравелов", като идеята е за петокласниците да се сформира профилирана спортна паралелка.

Тези срещи за един добър диалог между директорите на учебните заведения в община Несебър да станат традиция, се доуточниха още присъстващите. Те взеха решение да се събират на всеки два месеца и да обсъждат всички наболели въпроси заедно, като по този начин да работят в екип в полза на образованието в общината. На форума имаше и идея на следващи срещи да се канят лектори, които да представят нови авангардни технологии, защото община Несебър се стреми непрекъснато да се развива и да се адаптира към новостите в тази сфера, за да може да даде на своите възпитаници най-доброто образование.

В края на срещата, удовлетворени от ползотворната работа, участниците се разделиха с пълното убеждение, че диалогът и екипността са гаранция за повишаване качеството на образованието и издигане авторитета на учебните заведения в община Несебър.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nova-metodika-za-podobryavane-na-obrazovanieto-vuvezhdat-v-Nesebur-149385
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.