Лорис Мануелян: Проблемите с трансплантациите ще се решат с балканско обединение
Автор: Екип Burgas24.bg 16:50 / 11.03.2010Коментари ()969
© Burgas24.bg
Евентуално обединение с балканските или европейските страни ще реши проблемите около бъбречните трансплантации, свързани основно с липсата на достатъчно на брой годни донори на бъбреци, заяви зам. кметът по здравеопазване в Бургаска община д-р Лорис Мануелян. Според него, от няколко месеца се забелязва сериозно раздвижване в страната със създаването на агенцията за трансплантация, която вече организира и координира целия процес от донорството до следенето на пациентите след извършена бъбречна трансплантация. „За съжаление ние сме в начален стадий и се надявам в бързо срокове да бъдат създадени екипи и правила и дори и със заканови промени да бъде даден старт на трансплантацията", заяви д-р Мануелян. Тази година специално внимание покрай отбелязването на деня за борба с бъбречните заболявания се отдава на диабета като обменно заболяване под прицела на което освен очите и нервната система са явяват бъбреците. Наблюденията през последните години сочат, че все повече млади хора, които са с бъбречна недостатъчност са с диабетна нефропатия, която води до ранно инвалидизиране и рано изключване от трудовия процес.

Освен липсата на достатъчно и подходящи донори, сериозен проблем за осъществяване на бъбречните трансплантации се явява и липсата на организация, която да отглежда съответните донори, наличие на подходяща инфраструктура, помощни средства, обучени екипи, които да са на разположение. Към момента Бургас е един от градовете определени за донорска база. Многопрофилната болница аз активно лечение в черноморския град разполага с една от най - добрите апаратури за хемодиализа в страната, а здравното заведение е сочено за пример на добра колаборация между диализата като метод на лечение и нефрологията като лечение и диагностика.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Loris-Manuelyan-Problemite-s-transplantaciite-shte-se-reshat-s-balkansko-obedinenie-148426
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.