4000 души са посетили болницата на минералните бани през 2009-а
Автор: Екип Burgas24.bg 15:25 / 11.03.2010Коментари ()1380
Над 4 000 души са посетили специализирана болница за рехабилитация на Бургаските минерални бани през 2009 година. Това каза  директорът на болницата д-р Кирил Младенов. Той обясни, че през изминалата година по три начина са постъпвали хора за лечение. Първият е по програма НОИ. Д-р Младенов обясни обаче, че тази година не е сключен договор по тази програма, което по думите му ще ограничи до голяма степен достъпът на пациенти, които имат нужда от лечение.

Вторият начин за постъпване в болницата е по клинични пътеки. Д-р Младенов обясни обаче, че след изчерпването на лимита, спира и приемът на пациенти. Третият начин за достъп до минералните бани е чрез заплащане. 50% от пациентите, посетили специализирана болница за рехабилитация са заплатили за лечението, около 40% са се лекували по програма на НОИ и едва 15% са лекувани по клинични пътеки. Д-р Младенов каза още, че интерес към специализирана болница за рехабилитация на Бургаските минерални бани има не само от страна на българите, но и от чужденци.

Няколко са основните заболявания, които се лекуват тук. Това са заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферна нервна система, заболявания на централна нервна система. Д-р Младенов обясни още, че от дълбока древност тук се лекува и подагра. По исторически данни, когато Аспарух е разбил византийските войни, императорът на Византия е дошъл да се лекува на бургаските минерални бани.

Специалистът каза още, че лечението в специализирана болница за рехабилитация повлиява добре на хора със захарен диабет. Действа и при стерилитет. Болницата е създадена през 1954 година.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/4000-dushi-sa-posetili-bolnicata-na-mineralnite-bani-prez-2009-a-148378
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.