Кризата помогнала морето да стане по-чисто
Автор: Екип Burgas24.bg 18:08 / 10.03.2010Коментари ()977
© Burgas24.bg
Финансовата криза спомогна до някъде да се поизчисти Черно море и Мандренското езеро край Бургас от натрупаните в него утайки и боклуци, заяви Манук Манукян - еколог и представител на НД "Екогласност". Спирането на част от „мръсните" производства заради липсата на свежи финанси довело до частично възобновяване на екоравновесието във водните басейни край Бургас, допълни още той.

Още преди 20 години научно - изследователският кораб „Ломоносов" е направил сериозен мониторинг за състоянието на големия бургаски залив по линията Маслен нос - Емине. Още тогава е станало ясно, че бургаският залив е на границата на самовъзстановяване на видовете, т.е. от този момент нанатък ще започне изчезването на различни видове риби ако не бъдат взети спешни мерки. Към момента част от черноморските обитатели, които са се срещали в изобилно количество преди време в Бургаския залив вече са напълно изчезнали, допълни Манукян.

Той посочи черноморската скумрия, барбуна, змаридата, оркиноса - риба с големина на делфин и вид на сафрид, монахът - тюлен, който се е срещал в пещерите на „Маслен нос". Изчезнала е и пясъчната мида - естествения филтър на морето, както и пясъчния мек рак. Огромните кефалови риби също вече са извън Бургаския залив и се ловят около устието на Ропотамо, допълни още Манукян.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Krizata-pomognala-moreto-da-stane-po-chisto-148159
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.