Деян Костов: Бургаският затвор е един от най-пренаселените
Автор: Екип Burgas24.bg 14:15 / 02.03.2010Коментари ()1162
© Burgas24.bg
Бургаският затвор е един от най-пренаселените в момента в страната, коментира пред радио „Фокус" - Бургас началникът на затвора Деян Костов. Той обаче посочи, че все пак има алтернатива за разширяване на сградния фонд с реализацията на проекта в Дебелт. Новата сграда на затвора в село Дебелт се бави преди всичко поради липсата на финансови средства според Костов.

„Както всички знаем, положението в момента на държавата не е много добро в това отношение. Така че мисля, че това е по-сериозната пречка", каза Костов. Според него при възможност проектът да продължи, в рамките на няколко месеца част от сградите биха могли да се приведат в съответствие с изискванията за настаняване на лишени от свобода.

„Става въпрос за поетапно изграждане и настаняване като се започне от 150 лишени от свобода и се стигне до пълния капацитет от 450", обясни Костов. Към момента на обекта е изпълнено изграждането на бетонна стена висока 3.5 метра. Изградена е малка част от сградния фонд.

Предстои да се обособи зона за обитаване, която да бъде обезпечена с охранителни съоръжения, за да придобие такава степен на сигурност, че да може да започнат да се настаняват там лишени от свобода, допълни Костов. Началникът на бургаския затвор каза, че не може да се ангажира със срокове за изпълнение на проекта.

Теренът в Дебелт е 44 дка и върху него и сега има две сгради, които дават възможност за обособяване на общежитие, каза Костов. Когато се изпълни проектът, ще се добавят още почти 80 процента от сега съществуващата разгърната площ на сградите на затвора. Увеличението на жилищната площ ще е с около 2000 кв. м. и така ще се получи обща жилищна площ от над 4000 кв. м. Това ще позволи настаняването на 1070 лишени и свобода съгласно изискванията на новия Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража, където е установена норма от 4 кв. м. жилищна площ на лишен от свобода.

Корпусът на бургаския затвор се намира на улица „Индустриална" и в него са настанени 730 лишени от свобода при капацитет 370. Те разполагат с жилищна площ от малко под 2 квадрата на човек. Затворът има и две общежития. Едното е в близост до затвора и се казва „Строител", другото е на 9-ти километър по пътя за София и се нарича затворническо общежитие Житарово. И двете са заведения от открит тип. В тях има настанени общо 230 лишени от свобода.

По отношение на материалната база началникът на затвора каза, че през последните две години усилията са насочени към поддържане на съществуващата база и ремонти не са правени. Единствените подобрения идват по повод на професионалните курсове, които се провеждат в затвора, свързани със строителство или изработване на дограма, благодарение на които са оборудвани някои помещения, посочи Деян Костов.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Deyan-Kostov-Burgaskiyat-zatvor-e-edin-ot-nai-prenaselenite-146244
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.