От град Черноморец търсят помощ от депутат
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 23.02.2010Коментари ()700
Питане до министъра на отбраната ще направи бургаският депутат от "Атака" Стоян Иванов. То е по молба на хората от град Черноморец, които притежават имоти в границите на вече бившите военни поделения на Червенка, Таласакра и Акра, и още не са им върнати. Оплетеният казус със собствеността на земята на бившите поделения, прехвърлянето й от един вид в друг държавна собственост, както и надхитрянето с държавата, кара черноморци близо 15 години да обикалят инстанциите и да търсят своята правда. Милан Миланов, като председател на сдружението, изложи проблема вчера пред народния представител. Хората твърдят, че нямат пропуски в документацията при предявяване на претенции за собствеността на земята си. Оказва се, обаче, че има разминаване в сроковете, елегантно направено така, че гражданите да не могат да си използват правото на възражения. Близо 60 души са завели дела и си искат собствеността. Наскоро те са чули приказки, че онези, които не са тръгнали да си търсят правото на собственост по съдебен път, ще бъдат обезвъзмездени, само че в землищата на Извор и Зидарово. Присъствалите в приемната вчера на Стоян Иванов коментираха, че дори и на тях да им се предложи такова обезвъзмездяване, не са съгласни. Замяната била кон за кокошка.

Черноморци са притеснени и от това, че особено лятото честичко виждали яхтата на Доган да акостира около Акра и да се любува на гледката. Страх ги е "обръчът от фирми" да не стегне земята им и те да си останат само с претенциите. Бай Станко казва, че лично той е виждал Доган четири - пет пъти миналото лято да се любува на гледката. Другите също потвърдиха.

От приемната на депутата Стоян Иванов групата от жители на Черноморец, заедно с него, отидоха при областния управител Константин Гребенаров. Миналата седмица бяхме при него, каза Димитър Василев, обеща ни да съдейства за изясняване на случая и евентуална среща с новия министър. Да не разчитат само на разговори, а да входират писма с питанията си до всички възможни инстанции ги посъветва пък народният представител.

Черноморци се замислят дали отново да не напомнят за своя проблем, нерешен вече от няколко правителства и пак да започнат законни протести - като например блокиране на пътя за Созопол.

Проблем с връщането на земите, на които са съществували вече бивши военни поделения по думите на черноморци имат не само те, но и в Равда, Созопол, Царево, обясни и Димчо Грудев, общински съветник от "Атака".

Източник: в. "Бургас днес и утре"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ot-grad-Chernomorec-tursyat-pomosht-ot-deputat-144419
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.