Бургаските пчелари са срещу ГМО, готови са на протест
Автор: Екип Burgas24.bg 11:10 / 12.02.2010Коментари ()850
© Burgas24.bg
"Генномодифицираните организми застрашават пчеларството", заяви Ботьо Ботев - председателят на най-голямата организация на пчеларите у нас - бургаската. Не трябва да допуснем замърсяването на екологичните продукти, един от които е медът, допълни той.

"Надяваме се въпросът да бъде разрешен в полза на екологията. Ако бъдат допуснати без контрол ГМО, след няколко години ще започне изчезването на пчелни семейства", обясни Ботьо Ботев. Той съобщи, че бургаските пчелари са готови дори и на протест пред сградата на Народното събрание, където да докарат кошерите си. Надява се обаче разумът да надделее.

В събота започва едноседмичен събор в Плевен, на който ще участват и пчелари от всички краища на света, включително и от Китай. Там също ще бъде обсъден въпросът с ГМО, обясни Ботев, който ще замине за срещата.

Над 70 хиляди са пчелните семейства в региона. В последните години много млади хора са се насочили към пчеларството. Проблемите обаче с търговията на този вид продукция остават неразрешени. Като причина той посочи многобройните прекупвачи на мед и пчелни продукти. "Чакаме на милостта на гешефтари", заяви Ботев. Те изкупували меда на обидно ниски цени - от 3.50 до 3.80 лева за килограм.

В ЕС няма квотен принцип за меда и неговите продукти. Това дава допълнителни възможности за износ. По няколко мерки пчеларите получават безплатни консултантски услуги и пари за проекти. Падналото количество сняг през тази година предвещава пълни кошери с мед, допълни още председателят на браншовата организация. През този сезон те извършват опушването на кошерите. Пчеларите са доволни от снежното време, защото предходните три години са били сушави и това е затруднило пчеларството в региона. Вчера бе денят на пчеларя, който се отбелязва на църковния празник Св. свещеномъченик Харалампий.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 4
26.05.2010 »
18.02.2010 »
18.02.2010 »
17.02.2010 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-pchelari-sa-sreshtu-GMO-gotovi-sa-na-protest-142175
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.