Вдигат възрастовата граница за шофьори на автобуси, мотори и камиони
Автор: Екип Burgas24.bg 18:00 / 05.02.2010Коментари ()1486
© Burgas24.bg
Покриване на високи изисквания и увеличаване на възрастовата граница за получаване на книжки очакват кандидат-шофьорите. С промените в закона за движение по пътищата се предвиждат по-сложни листовки и теоретични изпити, а глобите за некоректните обучители в школите да достигнат 5 хиляди лева. Най-радикална ще е промяната при бъдещите водачи на автобуси и камиони, съобщи в интервю за ТВ "Европа" заместник-министърът на транспорта Камен Кичев.

Млади шофьори до 24 годишна възраст няма да могат да управляват тежкотоварни камиони, мотори и автобуси. Досега книжки се издаваха за водачи над 18 години. Промяната е заложена в новия закон за движение по пътищата.

Мерките се засилват и за младите шофьори на автомобили. Промените предвиждат за срок от 6 месеца до две години след получаване на книжка те да шофират само с опитен придружител. Увеличава се и трудността на практическите и теоретични изпити, а до края на годината всеки ще попълва листовките по електронен път, а изпитите ще се записват с камери.

Засега възрастовата граница за кандидат-шофьорите няма да пада от 18 на 16 години. Няма да се изисква и висше образование за получаване на книжка. С промените обаче ще се засилят критериите за водачи, които пътуват в чужбина.

Източник: Ekipnews



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vdigat-vuzrastovata-granica-za-shofyori-na-avtobusi-motori-i-kamioni-140599
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.