4 бързи начина да приготвим гофрети по шведски
Автор: Екип на Burgas24.bg 08:00 / 13.09.2022Коментари ()1963
Мислейки си за шведската кухня, гофретите може би не са първото нещо, което ни изниква в съзнанието. По-скоро бихме се сетили за кюфтенца и  ферментиралата херинга, чийто послевкус се запомня по-бързо отколкото самото ѝ наименование (Сюрщрьоминг).

Но от цялата шведска култура на приготвяне на храна, можем да извлечем много важна поука – да не се страхуваме да смесваме вкусове и да се отдаваме на насладата от тях. Кюфтета със сладко от боровинки? Който не е опитал, той е изгубил.

Е, нека ви споделим някои шведски хитрини за приготвяне на гофрети, с които можем да зарадваме близки и приятели.

Гофрети с пушена сьомга

Сьомгата е много полезна риба – освен, че е богата на антиоксиданти, тя съдържа омега-3 мастни киселини. Затова се препоръчва в множество хранителни режими и диети.

Е, ние пък препоръчваме да се комбинира с крема сирене, кисели краставички, копър и да се поднесе върху сочната вафлена коричка.

Гофрети с пастет от херинга

Продължаваме с рибно-солената поредица като предлагаме на вашето внимание традиционния шведски специалитет – пастет от херинга. За него ви трябват херинга, варени яйца, масло, горчица, лимонов сок, пресен копър и чесън. Това е отлична разядка за крекери, сухари, а защо не и хрупкави гофрети?

Сладко-солени гофрети

Съчетанието между сладко и солено е типично за шведката кулинария. Дори и да не сте ценители на подобни комбинации, то трябва да пробвате поне веднъж гофрета с крема сирене и конфитюр от любимия ви плод. Наш личен фаворит са смокините, особено когато са поднесени по няколко начина – под формата на сладко и пресни.

Гофрети с няколко вида сладка

Нямаше как да пропуснем да добавим и сладък завършек на поредицата "гарнитури“ за гофрети.

Шведите са известни с консервирането на сладки и солени храни – все пак поради спецификата на климата, ако не запазят плодовете и зеленчуците в буркани или замразени, няма да имат възможност да им се радват дълго.

Най-лесната сладка притурка за една гофрета е съчетанието от сладко от боровинки и ягоди, заедно с шоколадов топинг и бита сметана. Класика и то каква!

Идва ред и на голямата новина. Всички тези вариации за приготвяне на гофрети са напълно достъпни и близо до нас, защото ИКЕА Центъра за поръчки Бургас разширява асортимента си от шведски храни и напитки. Познайте какво има там? Готови гофрети, сладка, сьомга, херинга. И всичко най-необходимо за приготвяне на гореописаните рецепти, а и не само.

Ако сте любители на традицията, то не пропускайте да си вземете емблематичните шведски кюфтенца, които се предлагат в няколко варианта.

Какво да ви кажем? В шведската кухня си има рецепта за всеки вкус!


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/4-burzi-nachina-da-prigotvim-gofreti-po-shvedski-1391552
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.