Николай Трифонов лично пред съда, но през Март
Автор: Екип Burgas24.bg 09:33 / 02.02.2010Коментари ()741
Бившият несебърски кмет Николай Трифонов днес трябваше да застане пред Бургаския апелативен съд. Трифонов трябваше да отговаря по повдигнатото му обвинение по чл.283 от Наказателния кодекс - „за нарушаване на служебните си задължения". Според текста на обвинителния акт, докато е бил кмет на Несебър, той е продал в ущърб на общината имот от 324 кв.м улично пространство, съставляващо имот - публична общинска собственост в Несебър. Продажбата е извършена на общинският ъветник от морския град Венелин Ташев.В резултат на извършената продажба са настъпили вреди за общината в размер на 113 900 лева.

Ден преди заседанието обабеч стана ясно, че Трифонов е подал в деловодството на Бургаския апелативен съд молба , в която настоява да бъде лично призован на процеса. Тъй като в момента бившият градоначалник на Несебър е на дипломатическа работа в Одеса , за редовното му призоваване е необходимо време и така процесът се отлага за 8 март.

Припомняме, че Трифонов е подведен под съдебна отговорност за сделка, гласувана през лятото на 2005-та година от Общинския съвет в Несебър. Тогава по Докладна записка внесена от самият Трифонов , Общ съвет гласува продажбата на имота - част от улично платно в центъра на новия град, в непосредствена близост до бившия общински зеленчуков пазар в Несебър.
Месец по - късно тогавашния областен управител на Бургас Иван Витанов обяви решението на Несебърския общински съвет за незаконосъобразно, тъй като липсвали документи за вида на собствеността на имота, както и направена негова предварителна оценка. Въпреки заведеното дело от страна на Областна управа, с което бе атакувано решението на Общинския съвет в черноморския град, Николай Трифонов сключи сделка за продажба на имота с общинския съветник Венелин Ташев.
Междувременно магистратите установиха, че кметът е предложил за продажба част от уличното пространство, което е публична общинска собственост и не може да се отстъпва в полза на трети лица. На 13-ти декември 2005 г. съдът потвърди, че решението е незаконно. Имотът обаче вече бе продаден без търг. На 3-ти октомври 2006 год. главният прокурор Борис Велчев разпореди да бъде извършена спешна проверка срещу тогавашния кмет на Несебър Николай Трифонов за незаконната продажба. По това време на мястото на терена вече е изграден луксозен хотелски комплекс, собственост на Ташев. След това бившият кмет на Несебър излезе в болнични, а в средата на февруари 2007 год. бе прехвърлен на дипломатическа работа в Одеса.

На първа инстанция в Бургаския окръжен съд Николай Трифонов бе оправдан по повдигнатото срещу него обвинение по чл. чл. 283 от Наказателния кодекс. Присъдата бе прочетена от окръжния съдия Стефан Стойков през месец ноември 2009 година. В законовият срок тя бе атакувана от Бургаска окръжна прокуратура иднес трябваше да започне процеса на втора инстанция.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nikolai-Trifonov-lichno-pred-suda-no-prez-Mart-135933
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.