Възстановяват паметник на съветски подводничари в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 17:38 / 21.01.2010Коментари ()1447
Паметникът на съветските подводничари в Созопол е открит през 1978 година след доста издирвателска работа, каза Иванка Дюлгерова, общественик от града. По нейните спомени край бреговете на Созопол са патрулирали съветски подводници, които са наблюдавали движението на немски кораби по българското крайбрежие към Варна, Бургас, Румъния.

Руската военна подводница „Щ 211" е попаднала на мина и е унищожена. През есенната на 1941 година местни рибари са открили телата на двама съветски военни от унищожената подводница. Телата им са изхвърлени на брега в созополския залив, където по-късно е издигнат и паметникът в тяхна чест, разказа Дюлгерова.

„Много по-късно, през 76 година , започва една доста голяма издирвателска работа, установява се, кои са тези подводничари", допълни тя. Оказва се, че това Виолет Душин и Фрол Терехов, служили във военния флот в Севастопол.

„В тази връзка тогава Градски комитет на партията взе решение за изграждането на монумент в тяхна памет", припомни си Дюлгерова. По нейните думи на откриването на паметника са присъствали и руски военни от Севастопол.

„Малко по-късно бяхме направили и един кът на тези съветски подводничари с много снимков материал, веществени материали от съветския военен музей в Севастопол. Но с времето тези неща не се запазиха и се унищожиха", разказа жената от Созопол. Тя каза, през 90-91 година паметникът е бил съборен.

„След това по една друга инициатива на гражданите беше възстановен и сега що годе е в по-приличен вид. Всяка година на деня на октомврийската революция се отиваше там, полагаха се венци. С времето всичко се обезличи", разказа Дюлгерова. По нейните думи жителите на града все още се сещат за паметника, но вече не го тачат.

„Навремето имаше две улици в Стария град, кръстени на техните имена, след това се преименуваха", припомни тя. Според директора на местния Археологически музей Димитър Недев се предвижда благоустрояване и възстановяване на паметника на съветските подводничари, което ще се осъществи с подкрепата на руското консулство и руснаци, които имат имоти в Созопол.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Vuzstanovyavat-pametnik-na-suvetski-podvodnichari-v-Sozopol-133243
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.