С патица и сърми бургаските роми посрещат Банго Васил
Автор: Екип Burgas24.bg 18:15 / 12.01.2010Коментари ()1312
© Burgas24.bg
С патица, сърми и традиционни християнски ястия ще посрещнат празника си „Банго Васил" ромите в Бургаски регион, каза  регионалният председател на Областния ромски съюз Митко Доков. Традиционно празникът се тачи като строго семеен, празнува се в домашна обстановка и продължава в няколко поредни дни. Подготовката за ромската Нова година започва на 13-ти януари и продължава през целия ден. Точно в полунощ се отбелязва и настъпването на новата година. 14 - ти януари е денят за прошка - младите роми отиват на гости на по - възрастните за да измолят от тях прошка за стореното през годината. Малчуганите обикалят по къщите, за да сурвакат.

Ромската нова година е заимствана от християнския календар по стар стил, обясни ромският лидер. Една от легендите гласи, че куцият Васил /Банго Васил в превод означава куцият Васил/ помогнал на ромите и ги прекарал през Червено море. Той се помолил горещо на Бог да му помогне да пресекат морските вълни. Молитвите му били чути и Бог му изпратил на помощ ято патици, които взели на гръб ромите и ги пренесли през морето. За това, когато се посреща Банго Васил задължително на този ден се коли патица.

„Хората са в безпаричие и много семпло започнаха да се случват нещата при ромите покрай празника. И въпреки това, тази година няма да има семейство в Бургаски регион, което, макар бедно и семпло да не посрещне празника Василица", каза още Митко Доков. Той уточни, че сред традициите на този ден е да се помага на близки и роднини от страна на по - богатите роми, за да могат всички да отбележат празника поравно. „В нашата общност все още се държи на рода, на фамилията и да се помага се прави от добро сърце", допълни още ромският лидер.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/S-patica-i-surmi-burgaskite-romi-posreshtat-Bango-Vasil-131062
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.