© | Летният туристически сезон по Черноморието е в разгара си. За да гарантират на почиващите сигурност при изхранването инспекторите на Агенцията по храните в Бургас извършват изненадващи проверки на заведения и павилиони за хранене. Сериозен е контролът и в комплексите, предлагащи ол инклузив.
Според д-р Затикашвили се гледа материално-техническата база и състоянието на обекта, както и как се съхраняват храните. "Следим за личната хигиена на персонала, както и за срока на годност на храните", обясни тя пред Нова нюз. Обозначаването на алергените също е много важен елемент.
"Това важи както за опаковани храни, така и за такива в заведения за обществено хранене. Така потребителите се ориентират за съдържанието и да се предотврати неприятен случай", посочи инспекторът.
До момента са извършени 631 проверки, от тях 22 след сигнали от клиенти, издадени са 18 предписания и 4 акта за нарушения. Най-честите са липсата на регистрация по Закона за храните.
Според собственика Румен Мончев неговият хотел следи доставчиците и качеството на храните. |