Общината с нови критерии за ремонт на учебните заведения
Автор: Екип Burgas24.bg 14:06 / 07.01.2010Коментари ()775
© Burgas24.bg
Община Бургас подготви нови критерии за проектно финансиране на ремонти в училищата и детските градини. Те ще бъдат предложени за гласувани на предстоящата общинска сесия на 21 януари. Опитът от миналата година показа, че принципът на отпускане на средства на база разработен проект дава възможност парите за ремонти да отиват там, където това е най-належащо. Близо 1 милион лева за ремонт на учебни заведения /или двойно повече в сравнение с отпуснатите през миналата 2009-та г./ да бъдат средствата, заложени в бюджет - 2010 е предложението на Общината. За тази година общинската програма за ремонт на училища и детски градини предвижда финансиране освен по миналогодишните направления - подмяна на фасадна дограма и ремонт на санитарни възли и по две нови - ремонт на огради и ремонт на детски и спортни площадки. Според зам.-кмета по Образование и култура Йорданка Ананиева последните две направления са особено важни в момента.

Новите изисквания на Министерство на здравеопазването определят оградите на детските градини и ясли да не бъдат по-ниски от 1.60 м., а в Бургас се оказва, че близо 80 % от детските заведения не отговарят на това условие. Факт е, че спортните площадки в повечето училища „плачат" за преасфалтиране, а в дворовете на детските градини съоръженията за игра са амортизирани или липсват.

Ако предложението на бургаската администрация бъде одобрено от общинските съветници, то процедурата ще стартира веднага. До 26 февруари всички общински училища и градини ще могат да представят проекти в Общината. Тази година изрично изискване е разработените проекти да бъдат одобрени с решение на педагогически съвет, а не еднолично от директора. Седемчленна комисия, в която за първи път освен представители на Общината, ще бъдат включени и двама общински съветници, ще разглежда и оценява проектните предложения по предварително определени и обявени критерии. Одобрените проекти ще станат ясни до 17 март. Те ще бъдат реализирани от избран след открита тръжна процедура по ЗОП изпълнител.

Както миналата година, така и сега при реализиране на проектите Общината ще заложи на принципа на споделената отговорност. Един от критериите за класиране на проектните предложения отново е размерът на финансовото участие на съответното учебно заведение в проекта. За да е обективна оценката, подадените проекти ще бъдат разглеждани в три групи според броя на децата и учениците в училища, съответно детските градини - до 300, 300-800 и над 800. Формулярът за кандидастване и пълно описание на програмата, вкл. критериите за оценка ще бъде качени на сайта на Община Бургас /www.burgas.bg/.

Опитът от миналата година показва, че интересът към проектното финансиране от страна на училищата и детските градини е много висок. През 2009 г. почти тридесет учебни заведения от общината са кандидатствали по програмата. Очакванията са през тази година да са още повече.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obshtinata-s-novi-kriterii-za-remont-na-uchebnite-zavedeniya-129898
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.