Речните корита в областта са непочистени
Автор: Екип Burgas24.bg 12:43 / 02.12.2009Коментари ()904
©
След обстойните проверки, извършени от Специализирана комисия е констатирано, че 70 % от проверените речни русла са значително обрасли с много дървесна и храстова растителност по двата бряга. В речните корита има много сухи клони, храсти, дървета и наноси, които ограничават проводимостта. Тридесет и осем /38/ са речните участъци , където се налага почистване с цел да се предотврати заливането на мостове, пътни артерии и земеделски земи. Три /3/ са участъците, където са установени скъсани диги, които трябва да се възстановят, за да се избегнат наводнения. В две от общините е констатирано застрояване в деретата - необходима е бърза намеса на всички отговорни институции за спиране на безобразното застрояване.

Седемнадесет /17/ са проверените речни корита на които няма да се наложи почистване, тъй като състоянието им е задоволително. На базата на анализа от извършената проверка, Областният управител Константин Гребенаров поиска, в срок от един месец, кметовете на общините да изготвят и представят количествено стойностни обосновки за почистване и подобряване проводимостта на речните участъци. След получаването им той се ангажира да търси средства от Министерство на Околната среда и водите /МОСВ/ или от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. „Надявам се всички действия, които предприемаме да завършат в определените срокове, за да сме сигурни, че сме взели необходимите превантивни мерки срещу евентуални бедствия през предстоящия сезон", коментира Гребенаров.

Комисията, назначена със заповед на Областния управител, приключи проверката на речните корита извън населените места - публична държавна собственост в област Бургас. Инспекцията беше извършена от представители на областна администрация Бургас, Басейнова дирекция, Гражданска защита, съвместно с представители на тринадесетте общини в областта. За две седмици Комисията провери петдесет /55/ критични речни корита, определени на базата на участъци, където прилежащите терени и инфраструктурни обекти са били залети по време на наводнения, причинени от интензивни валежи в предишни години.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Rechnite-korita-v-oblastta-sa-nepochisteni-122699
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.