Конкурсът за проект на Моста приключва в навечерието на Никулден
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 01.12.2009Коментари ()1868
© Burgas24.bg
Конкурсът за изготвяне на идеен проект за реконструкция, обезопасяване и саниране на Мостика и пространството около него ще приключи в навечерието на Никулден. Победителите и най-добрите идейни концепции за обекта, избран на 6 декември миналата година официално за символ на Бургас, ще станат ясни на 4 декември /петък/ в Заседателната зала на Общината от 12.00 часа.

Основната задача на кандидат-проектантите бе да изработят нова концепция за моста, не само като инженерно съоръжение с нов естетичен вид, но и с обогатяване на функциите му. Целта е мостикът и прилежащото му пространство да се превърнат в нова обществена зона за гостите и жителите на Бургас.

Открит коктейл-бар, панорамен ресторант за бързо хранене, кафе-сладкарница, рибен ресторант и щанд за морски сувенири, са част от изискванията към идейния проект, чрез които 32-годишното занемарено съоръжение ще се превърне в нов развлекателен атракцион, културен център и естествено продължение на архитектурния ансамбъл „Казиното".

В заданието се препоръчва проектът за възстановяване на бургаския мостик да включва възможности за разходки с лодка, гмуркане и подводна фотография, водни скокове, риболов и метеорологичен център на най-високия му етаж, който да предлага на гостите информация за скоростта на вятъра, температурата на въздуха и водата, вълнението на морето и др.

Освен това се предвижда на мостика да бъдат монтирани телескоп и далекоглед, с които да се наблюдава остров Света Анастасия и намиращите се в близост до Бургас черноморски курорти. За пълноценния отдих и приятното прекарване ще бъдат обособени места за сядане и поставяне на напитки и фотоапарати.

Друго изискване към проекто-предложенията е цялостна подмяна на електрическото захранване и осветителните тела на съоръжението. Така Мостикът ще се превърне в любимо място за вечерни разходки на гостите и жителите на града. Задължително условие за всички идейни разработки е използваните материали да бъдат защитени от корозия.

Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от представители на сдруженията на архитектите и проектантите в страната и главния архитект на Община Бургас. За победителите в конкурса са предвидени награди от 2500 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 1000 лв. за трето място, както и 2 откупки на разработки за 500 лв.

След конкурса авторските права на предоставените идейни концепции ще станат собственост на Община Бургас.




Още по темата: общо новини по темата: 11
17.11.2010 »
19.05.2010 »
19.05.2010 »
04.12.2009 »
04.11.2009 »
03.11.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Konkursut-za-proekt-na-Mosta-priklyuchva-v-navecherieto-na-Nikulden-122440
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.