Вижте от кои храни трябва да се откажете през зимата, за да опазите здравето си | ||||||
| ||||||
Експерти посочиха онези категории продукти, които определено няма да донесат никаква полза през зимата за здравето и които трябва да бъдат изключени напълно от вашето меню, пишат от actualno.com. Според диетолозите, на първо място трябва да се откаже от висококалорична храна с малко съдържание на ценни микроелементи. Такива продукти включват бързите храни и полуфабрикатите. Експертите също така съветват да се откажете от храна, която допълнително охлажда тялото, тоест от студени супи, цвекло или гаспачо. Препоръчително е също така да се погрижите да сведете до минимум консумацията на сладкиши през зимата. Прекомерната консумация на сладко отслабва имунната система на човека. През зимата вместо десерти е препоръчително да включите в диетата си сезонни и горски плодове. В студеното време трябва да намалите употребата на алкохол, тъй като той има високо съдържание на калории и забавя метаболизма. Освен това, алкохолът причинява фалшиво чувство на глад, поради което човек преяжда и достига наднормено тегло. През зимата човешкото тяло е принудено да изразходва повече енергия за затоплянето си. Съответно е необходима повече храна, за да се осигури тази енергия. Това обаче не означава, че студовете оправдават използването на мазни и често нездравословни храни. Една от тези храни са сладките картофи. Отбелязва се, че въпреки че този продукт съдържа повече нишесте от обикновените картофи, той също е пълен с хранителни вещества. Сладките картофи са богати на фибри, витамин А и калий. Освен това, те са известни с възможността за укрепване на имунната система, намаляване на възпалението в тялото и подобряване на храносмилането. Друг нишестен зеленчук, от който се нуждаете във вашата зимна диета, е ряпата. Тя е отличен източник на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак. Също така, плодовете на ряпата са богати на витамин К, а листата са богати на витамин А. Редовната консумация на този продукт подобрява здравето на сърцето, укрепва костите и също така помага за подобряване на храносмилането. Фурмите са богат източник на желязо, протеини, калций и много други витамини за здравето и имунитета. Ядките се считат за не по-малко полезни не само през зимата, но и през цялата година. Особено се отличават бадемите и орехите. Те поддържат нервната система здрава през зимата, повишават инсулиновата чувствителност и насърчават здравата сърдечна система благодарение на високото си съдържание на витамин Е и омега мазнини. |