Митничари иззеха над 1300 литра ракия от четири нелегални казана в Котел
Автор: Екип Burgas24.bg 11:04 / 16.10.2009Коментари ()617
© Burgas24.bg
Четири нелегални казана за ракия, оборудвани незаконно с обемни и модерни съоръжения, засякоха митническите инспектори от Регионална митническа дирекция Бургас при проверка на територията на община Котел през последното денонощие. От казаните са иззети 1 392 литра нелегален етилов алкохол.

Три от запечатаните нелегални обекти за дестилиране на алкохол се намират в с. Ябланово, четвъртият е в с. Малко село, община Котел.

От търговски обекти в района са иззети при проверката и 65 400 къса цигари със стар бандерол или без акцизен бандерол.

Проверката е извършена съвместно с ОД на МВР Сливен. В нея участваха две мобилни митнически групи, служители от «Оперативен митнически и акцизен контрол» в Митница Бургас и служители от Митническо бюро Сливен.

416 акцизни проверки са извършени от Регионална митническа дирекция Бургас през последните месеци, от които 41 на специализирани малки обекти за дестилиране /т. нар. казани/. Констатирани са 15 нарушения на акцизния закон от малки обекти за дестилиране. При всяко второ нарушение се касае за дейност на нерегистрирани и нелегално работещи казани за етилов алкохол, а също и за наличие на нелегален алкохол в търговски количества, с което не само се ощетява държавния бюджет, но се рискува и здравето на потребителите.

При една от проверките съвместно с органите на МВР, в помещения на нерегистриран казан в селскостопанска сграда до Поморие са открити 1350 литра нелегален наливен алкохол, който е задържан и са взети проби за анализ. Образувано е досъдебно производство. При друга проверка на мобилна митническа група от Бургас, в казан за ракия в м.с. Черно море са открити на място големи количества неотчетена ракия и 6 400 кг. плодови джибри.

Общо 317 специализирани малки обекти за дестилиране /казани за ракия/ са регистрирани в Регионална митническа дирекция-Бургас по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/. Големият им брой е показателен за коректното отношение и волята за спазване на закона на голяма част от производителите на домашна ракия, а така също и резултат от добрата информационна и разяснителна кампания на дирекцията към всички местни производители за запознаването им с изискванията на акцизния закон.

Засилената контролна дейност на бургаската митническа дирекция относно спазването на акцизния закон не е насочена срещу коректните производители на домашна ракия, а цели разкриването и предотвратяването именно на този вид обществено опасни нарушения с производство на големи количества нелегален алкохол от нерегистрирани обекти за дестилиране.

Проверките на Регионална митническа дирекция-Бургас по ЗАДС продължават.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Mitnichari-izzeha-nad-1300-litra-rakiya-ot-chetiri-nelegalni-kazana-v-Kotel-114717
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.