Общински съветници от Бургас предлагат мерки за борба с ранната бременност
Автор: Екип Burgas24.bg 15:47 / 11.10.2009Коментари ()788
Общински съветници от Бургас предлагат мерки за борба с ранната бременност. Тяхната идея е Общинският съвет да вземе решение, с което да препоръча на общинските лечебни заведения да докладват на кмета и заместникът му по здравеопазване за случаи на забременели преди навършване на 14 години. Според предложението заместник-кметът или кметът трябва да сезират прокуратурата или полицията. В мотивите си съветниците Антонио Душепеев и Семир Абумелих посочват, че през последното десетилетие се отчита стабилна тенденция към повишаване на престъпните сексуални актове с малолетни. „За съжаление в чисто статистически аспект в България не се води никаква нормална статистика.

Бременностите се отчитат до 19 и над 19 години. Това е опит да се помогне на тези хора да не влизат в тази низходяща спирала още толкова рано, да не говорим, че е и незаконно. Това е един проблем, който в европейските държави, към които и ние принадлежим, отдавна е решен. Най-добре е решението на проблема да се регламентира с националното законодателство, но понеже дори и да го има не е строго и не се спазва почваме да си подреждаме нашата градинка", каза д-р Антонио Душепеев Той съобщи, че докладната е изготвена отдавна, но е чакано становище на лекарския съюз във връзка с това дали няма нарушение на етичните норми. „Докладната се позовава на Конституцията, според която всеки, който забелязва закононарушение, е длъжен да го докладва. Етичните норми са свързани с това дали не се разгласява тайна, която лекарят е научил по време на работа. Моето мнение е, че Конституцията е на по-високо ниво от всеки един етичен кодекс и трябва да се върви в тази посока. Дано колегите в Общинския съвет го приемат сериозно, а не в жълт аспект, тъй като тази докладна касае един много сериозен социален проблем с дългосрочен ефект както върху обществото, така и върху всяка една отделна съдба", допълни още Душепеев.

Сексът с малолетни е наказуем, но тъй като в голяма част от случаите жертвата е съдействала, а често и след съгласие на нейните родители, подобен вид престъпления остават ненаказани, посочват вносителите на докладната. Последиците са медицински, социални, обществени и финансови проблеми, които най-често се решават с публични пари и ангажират държавен и общински административен ресурс, се посочва още в мотивите на вносителите.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obshtinski-suvetnici-ot-Burgas-predlagat-merki-za-borba-s-rannata-bremennost-113838
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.