Пункт за износ на животни през Бургас се затваря
Автор: Екип Burgas24.bg 10:04 / 11.09.2009Коментари ()706
© Burgas24.bg
България е поискала от Европейската комисия становище по искането на европейски износители за изграждане на допълнителна сграда към пункт за животни на бургаското пристанище, който ще бъде закрит. Предложението е направено при срещата в четвъртък на земеделския министър Мирослав Найденов с шефа на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Европейската комисия Жан-Люк Демарти.

При последната ветеринарна мисия от Брюксел експертите са установили, че бургаското пристанище не разполага с пункт за отдих на животните, преди да бъдат транспортирани извън общността. Това противоречи на изисканията за хуманно отношение към животните и затова обектът трябва да бъде затворен, коментира Йордан Войнов, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Пунктът  се използва основно от износители от Дания, Холандия и Германия, които настояват обектът да не се затваря. По предварителни изчисления за изграждането на пункта са необходими около 1 млн. евро.

Тъй като България няма средства за необходимото строителство, трите европейски държави са поискали становище парите да се отпуснат от Еврокомисията. Въпросът беше обсъждан на заседанието в четвъртък на ЕК, което приключи късно снощи.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 3
05.11.2009 »
30.09.2009 »
11.09.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Punkt-za-iznos-na-zhivotni-prez-Burgas-se-zatvarya-109126
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.