От утре стартира акцията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"
Автор: Екип Burgas24.bg 12:38 / 10.09.2009Коментари ()703
© Burgas24.bg
Традиционната полицейска акция се провежда от 11 до 30 септември, на територията на цялата страна. Целта е да се ограничат предпоставките за пътни злополуки с учащи се в началото на новата учебна година, когато рискът от инциденти с малолетни и непълнолетни е най-голям.

Предвидено е от първия учебен ден да се осигури полицейско присъствие и стриктен контрол в районите на училищата, в часовите периоди на отиване и връщане на децата от занятия. Където и когато е необходимо ще се извършва ръчно регулиране на движението от униформените, за осигуряване на безопасно пресичане от подрастващите и придружаващите ги възрастни.

В учебните заведения, намиращи се в райони с интензивно движение на МПС и повишена опасност за ПТП, служителите от Пътна полиция ще запознават родители и педагози с рисковете за ПТП, ще им отправят съответните препоръки. Това, след съгласуване с Регионалните инспекторати, ще се случи в първия или следващите дни от началото на учебната година. Вниманието на възрастните ще бъде насочено към опасностите и особеностите на пешеходните преходи за децата, кръстовищата, участъците и спирките на градския транспорт, както и към необходимостта от ежедневен надзор или съпровождане в началото на учебната година. Ще им се направят предложения за избор на най-безопасните маршрути за децата от началния курс на обучение до училище.
Служителите на МВР апелират към всички стриктно да се спазват разпорежданията на униформените при осъществявания от тях контрол и патрулиране. От своя страна полицаите ще реагират и ще се намесват, когато забележат неправилно и рисково движение на деца по улиците като ги извеждат от платното, предупреждават ги и им дава указания за безопасно движение и пресичане.

В дните на акцията служителите ще извършат оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, обезопасеност на входовете. Това ще се прави съвместно с представители на общините и кметствата. На базата на констатациите ще се изготвят съответните предписания до ръководителите на отговорните служби за отстраняване на недостатъци и пропуски.
По време на акцията, в районите на учебните заведения, ще се осъществява засилен контрол за спазване предимството на пешеходците от водачите на сигнализираните пешеходни пътеки, както и на правилата за пресичане от пешеходците.
Съвместно с Регионалните инспекторати по образование ще бъдат изготвени графици за изнасяне на 10-минутни беседи за пътна безопасност пред ученици в началния курс, през първия учебен срок.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ot-utre-startira-akciyata-Decata-trugvat-na-uchilishte-Da-gi-pazim-na-putya-109001
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.