Предупреждeние за опасна съставка в храните у нас | ||||||
| ||||||
Е171 – зад това почти кодово име всъщност се крие титановият диоксид или продукт, който се използва най-вече в хранителната промишленост: в хляба, в сухото мляко, а най-често го срещаме в сладкарството. Идеално белият цвят на дъвките или на пастата за зъби дължим на Е171 – оцветител, познат още като титаново белило. Среща се и под формата на мляко на прах: в сладкиши, сладоледи, смеси за супи и сосове. Диетолог информира за нови изследвания, които установяват, че титаниевият диоксид е потенциално канцерогенен. Докато стане ясно дали Еврокомисията ще забрани Е171 да присъства в храните на пазара у нас, диетолози препоръчват да консумираме с мярка дори полезните храни от магазина. |