Разследват собственици на луксозни коли, регистрирали ги като товарни
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 01.09.2009Коментари ()1056
©
От 20 август по разпореждане на министъра на вътрешните работи на територията на цялата страна се провежда полицейска операция за разкриване на престъпна схема за избягване плащането на данъчни задължения /ДДС/. Това става като скъпоструващи луксозни леки автомобили от висок клас /БМВ Х5 и Х6, Порше Кайен, Ауди Q 7, Мерцедес ML, GL и др./ се регистрират като товарни.

За да бъдат регистрирани като товарни или лекотоварни, луксозните возила претърпяват малки "трансформации". Формално се премахват задните седалки, изработва се и се монтира допълнителна решетъчна преграда в автомобила от лицензирана фирма.

След това се издава протокол за извършеното преустройство с цел възстановяване или невнасяне на ДДС, от което са освободени товарните моторни превозни средства. Собствените им не внасят или изтеглят от държавата дължимото ДДС, което за този клас автомобили е от 15 000 до 45 000 лева. След това отново преоборудват автомобилите като леки. 

В хода на направените до момента проверки са установени общо 157 подобни автомобила. Като резултат на етапа са образувани 14 досъдебни производства по чл. 255 от НК и 16 преписки за констатираните несъответствия, които също ще бъдат
©
докладвани на прокуратурата.

В един от проверяваните случаи вече е възстановена сумата от държавния бюджет за луксозен автомобил по тази схема в размер на 44 459 лева заедно с лихвите.

Проверките на територията на страната продължават до установяване на всички автомобили от тази категория. Предвижда се те да включват и установяване на произхода на средствата за закупуването на луксозните коли. Предмет на проверка е и дали собствениците им са злоупотребили, като ги карат с винетки за лек вместо за товарен автомобил /в първия случай цената на годишната винетка е 67 лева, във втория – 550/.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Razsledvat-sobstvenici-na-luksozni-koli-registrirali-gi-kato-tovarni-107633
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.