Успешно приключи природозащитната бригада на Атанасовско езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 14:03 / 01.09.2009Коментари ()689
Дойде краят и на тазгодишната природозащитна бригада, която Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) традиционно организира в Поддържания резерват „Атанасовско езеро". За близо 10 дена, през лагера минаха над 150 души - доброволци, симпатизанти и членове на БДЗП. Те бяха дошли от цялата страна - Бургас, Хасково, Пловдив, Петрич, София, Варна. Тази година имаше и силно чуждестранно присъствие - от Холандия, Швеция, САЩ.

Бригадирите с ентусиазъм и усмивки се справиха с не леката задача да построят два съвсем нови острова за птици - единият в Атанасовското езеро, а другият - в Защитена местност „Пода". Не ги уплаши нито газенето в калта, нито носенето и забиването на тежките дъски и колове в хлъзгавото дъно. Сред другите дейности, които се изпълниха, бяха - подновяване на маркировката на резервата, почистване на района, лакиране на къщички за птици, косене на тръстика, изпълнение на дейности залегнали в Плана на управление на ЗМ „Пода" и много други.

Разбира се една от най-важните дейности, извършвани по време на бригадата, е следенето на миграцията на птици от легендрния пункт „Точката", намиращ се в Атанасовско езеро. Всяка година той привлича като магнит орнитолози и природолюбители от цял свят. Участниците в природозащитната бригада имаха възможността да се насладят на хилядите щъркели прелитащи над главите им, по пътя им към далечна Африка.

Но с това събитията по време на лагера не свършиха. Всяка вечер имаше интересна лекция на различна природозащитна тематика - за опазването на ловния сокол в България, за състоянието на египетския лешояд, за видовете земноводни в района на Атанасовско езеро, за прилепите в околността и още много други.

Наред с образователните и теренни дейности обаче имаше и доста забавления, измислени от самите бригадири. Такива бяха турнирът по футбол, дърпането на въже и дори състезание по триатлон. Група от млади ентусиасти изпълни и театрална постановка описваща живота на едно малко щъркелче и трудностите, които среща то по пътя на миграцията.
За всички уастници в природозащитната бригада имаше специална грамота за участие, колаж със снимки от бригадата и не на последно място - торта, направена от самите младежи.

С това „Атанасовско езеро - 2009 г." завърши, но сме сигурни, че догодина, на същото място и по същото време пак ще се съберем около лагерния огън.

За провеждането на бригадата неоценима помощ оказаха Природозащитен център „Пода", Военноморска база „Атия", РИОСВ - Бургас както и Черноморски солници АД, на чиято територия бе разположен лагера.

Природозащитната бригада е част от дейностите по спечеления от БДЗП проект „Глас и взор за застрашените птици", финансиран по програмата на М-Тел ЕКО Грант. Основната цел на проекта е повишаване на информираността и обществената подкрепа за египетския лешояд и тръноопашатата потапница, като основен начин за ефективното им опазване.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uspeshno-priklyuchi-prirodozashtitnata-brigada-na-Atanasovsko-ezero-107593
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.