Общини борят кризата със заеми и лукс
Автор: Екип Burgas24.bg 17:08 / 30.08.2009Коментари ()631
© Burgas24.bg
Кметът на Царево тегли 3 млн. заем и купува Audi Quattro за 80 бона. Колата на несебърския кмет е за 180 бона. Злоупотребите на местната власт може и да надвишат тези на кабинета "Станишев".

Община Царево е сключила договор на 7-ми август за ново Ауди A6 куатро с двигател над 200 к.с. Луксозният седан трябва да бъде доставен от "ЕВРО КАР" ЕООД. "Не сме го купили, няма пари, търсим пари" - коментира троснато кметът на общината. "Няма да ви отделя време, защото не считам въпроса за важен" - отряза молбата за интервю г-н Петко Арнаудов, преди да отпраши по кметските си дела в общинския Фолксваген "Пасат".

От фирмата доставчик също отказаха коментар. Финансовият директор на общината г-жа Славова потвърди, че авансови плащания не са правени. На молбата да видим договора с "ЕВРО КАР" ЕООД юристконсултът отказа с мотив, че там се съдържат лични данни и ни посъветва да пуснем молба до общината, която да бъде одобрена (или отхвърлена) от кмета Арнаудов.

Все пак от кметството в Царево изпратиха официалната позиция на г-н Арнаудов по скандала.

До този момент общинската администрация в Царево разполага с два автомобила - фолксваген комби и фолксваген пасат.
Първият от тях е дарение, направено от лекар, който преди години е работил в общината, а сега живее зад граница . Колата е на повече от 6 години и се използва за служебни пътувания в региона.


Вторият автомобил се използва както от мен като кмет и от служители на администрацията., за 4 г. е навъртял 150 000 км. Да не забравяме, че Царево е на близо 500 км от столицата, а пътуванията до там се налагат доста често, включително и за участие в проекти по Оперативните програми на ЕС.

Като добавка - кметството в Ахтопол разполага с Пежо, което е на 8 години.

С обявяването на обществена поръчка за ауди имах една-единствена цел - да осигуря сигурен и представителен автомобил за администрацията, с проходимост и при зимни условия, на една разумна цена.

Не става въпрос за лукс, а за обективно преценени финансови възможности. Царево все пак е крайбрежна община, една от най-бързо развиващите се, тази позиция предполага многобройни контакти. Обществената поръчка е одобрена от Общинския съвет, стриктно са спазени всички процедури.
Що се отнася до мнението на г-н Людмил Николов, като опозиционен лидер това му е работта - да критикува. Но нека не стигаме до популисткото каране на стари коли само и само да впечатлим избирателите. В съвременния свят добрата кола е добро работно средство.


При бюджет близо 20 млн. една общинска администрация може да си позволи приличен автомобил. Средстава са заложени още м.г., изчакахме края на лятото, когато има повече приходи в бюджета и по-изгодни цени в автокъщите.

Автомобилът все още не е закупен. Нека г-н Николов се чувства поканен да го пробва пръв като общински съветник.

Петко Арнаудов, кмет на Царево



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Obshtini-boryat-krizata-sus-zaemi-i-luks-107313
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.